Ensihoitolääkärit ovat hyvin huolissaan pääkaupunkiseudun ensihoitopalvelun tilasta. Suurin ongelma on hätäkeskuksen henkilöstövaje, joka haittaa lääkäriyksiköiden ja ambulanssien kenttätyötä.

Onnettomuus- tai sairauskohtauspaikalla annettavan hoidon laatu ei ole huonontunut, mutta potilaat kärsivät, koska hätäkeskusten ja ajoneuvojen välinen toiminta on heikentynyt.

Hätäkeskuksen pitäisi tunnistaa heti lääkäriyksikköä vaativista tehtävistä 80 prosenttia. Nyt luku vaihtelee 55–70 prosentin välillä, mikä tarkoittaa vääriin paikkoihin lähetettyjä ambulansseja tai lääkäriyksiköitä.

HYKS-alueen ensihoidon vastuulääkäri Markku Kuisma sanoo, että henkilöstöpulan ja ammatitaidon puutteen lisäksi tällä hetkellä esimerkiksi Länsi-Uudenmaan ja Keski- ja Itä-Uudenmaan hätäkeskuksissa koekäytössä oleva ELS-tietojärjestelmä aiheuttaa myös ongelmia.

– Luojalle kiitos se ei ole vielä Helsingissä! Se on huono riskinarvioinnissa ja hälytyksissä eikä siitä oikein saa ulos tietoja esimerkiksi kehitystä ja laadun parantamista varten, Kuisma kritisoi.

Lue lisää perjantain Mediuutisista