Kun anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Maria Kaista perusti viime syksynä ensi- ja akuuttihoitoon keskittyvän podcast-sarjan, hän sai huolestuneita kyselyitä siitä, voidaanko ammatillista opetusmateriaalia julkaista niin, että kansalaisillakin on pääsy sen ääreen.

Kysyjät pelkäsivät, että ihmiset yrittäisivät vahingoittaa itseään löytämillään tiedoilla.

– Tietysti tällaisen tiedon jakaminen täytyy tehdä harkiten, mutta kyllä nykyaikana kaikki tämä tieto löytyy verkosta jo muualta. On parempi, että ihmiset näin saavat järkevää ja luotettavaa tietoa myrkytyksiin sekä niiden hoitoon ja ennaltaehkäisyyn liittyen, Kaista sanoo.

– Ja itse asiassa maallikoilta voi tulla hyvinkin mielenkiintoisia kysymyksiä!

Kaistan kanssa sarjaa toimittavat ensihoitajat Jukka Lehtola ja Tapio Sovijärvi, ja sen tavoitteena on tuoda laadukasta ja ajankohtaista tietoa asiantuntijoilta kliinisen työn etulinjaan helposti lähestyttävässä muodossa, jotta potilaat saavat parhaan mahdollisen hoidon.

Podcastin pääpaino on ensi- ja tehohoidon sekä akuuttilääketieteen näkökulmissa. Jaksoissa käydään vierailevien asiantuntijoiden kanssa läpi sekä päivittäin kohdattavia potilasryhmiä ja sairauksia että harvinaisempia tilanteita.

Säännöllisesti käsitellään myös kuulijoiden lähettämiä kysymyksiä ja kommentteja.

Kaista, Lehtola ja Sovijärvi tekevät podcastia vapaa-aikanaan. Lääkärin työaikaa Kaista on saanut yhden podcastin osan tekemiseen: se on Hus Akuutin ja Myrkytystietokeskuksen kanssa yhteistyössä toteutetut, toksikologiaan sekä erilaisten myrkytyspotilaiden ensi- ja akuuttihoitoon paneutuvat jaksot.

Kohderyhmään kuuluvat niin lääkärit kuin ensihoitajat, pelastajat, sairaanhoitajat ja farmaseutit sekä näiden alojen opiskelijat eli näitä potilasryhmiä kohtaavat terveydenhuollon ammattilaiset aina ensihoidosta perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon.

– Yksi haasteista on se, miten tiivisti, yksinkertaisesti ja hieman popularisoiden saa viestittyä asiansa niin, että vastaanottajan on se helppo ymmärtää. Kyllä kovan tason ammattilaisillekin kannattaa puhua selkokielisesti, Kaista sanoo.

Podcast-jaksot julkaistaan sekä perinteisessä äänimuodossa yleisimmillä alustoilla, minkä lisäksi useimmat niistä ovat katsottavissa myös videomuodossa. Videona ne löytyvät podcastin tekijöiden Paramedic.fi-sivustolla ja Youtubessa.

Paramedic.fi-sivustolta löytyy lisäksi jaksoihin liittyvää oheismateriaalia. Sarjan aiheista käydään keskustelua myös sosiaalisen median kautta tileillä @paramedic.fi, @myrkytystietokeskus ja @docmariak.

Podcast on löytänyt jo yleisönsä: se on kerännyt yli 40 000 kuuntelua, mikä hyvin siihen nähden, että podcastia ei erityisemmin mainostettu, vaan sana levisi sosiaalisessa mediassa, Kaista kertoo.

– Ehdottomasti somen ja podcastin parhaita puolia on dialogi. Sekä se, että seuraajilta tulee viestiä, mutta myös se, että podcastissa on toinen asiantuntija, jonka kanssa keskustella. Niin aiheeseen saa hyviä huomioita ja erilaista näkökulmaa, mitä itse ei välttämättä tulisi ajatelleeksi. Ja kuten aina opettaessa ja keskustellessa, päätyy itsekin oppimaan paljon.

Lue myös: