Ensihoidossa ja päivystyksessä työskentelevien hoitajien ja lääkäreiden järjestö Finn’EM on lanseerasi tänään torstaina FinnHELP-verkkopalvelun auttamaan koronaviruskriisin keskellä toimivia terveydenhuollon yksiköitä.

Palvelu auttaa löytämään osaajia akuuttiin henkilöstövajaukseen sekä tukemaan akuuttihoidon ammattilaisia työperäisissä kriiseissä poikkeuksellisen raskaana aikana.

Rekisteröitymällä ilmaiseen verkkopalveluun, terveydenhuollon ammattilaiset ja opiskelijat näkevät reaaliaikaisesti avoimet tehtävät oman alueensa sairaanhoitopiirissä.

FinnHELP-palvelun idea syntyi yhden viikonlopun aikana verkossa järjestetyssä Hack the Crisis -tapahtumassa, jossa ohjelmoijat ja verkkopalveluiden kehittäjät saivat ratkaistavakseen koronakriisin tuomia valtavia haasteita yhteiskunnalle.

– Monessa yksikössä ennestään haastava työntekijätilanne kärjistyi, kun useat työntekijät joutuivat karanteeniin, sairaslomille, koulutukseen tai rakentamaan uusia kohorttilinjastoja mahdollisia koronapotilaita varten, kuvailee Finn’EM-järjestön perustaja ja puheenjohtaja Eeva Tuunainen palvelun tarvetta.

Tuunaisen mukaan uupuminen kriisitilanteeseen näkyy jo nyt.

– Monet sairaalan prosessit on jouduttu rakentamaan täysin uudestaan ja usein ylitöinä iltaisin, viikonloppuisin ja öisin. Tämä vaikuttaa koko tiimiin.

Finn’EM:ssä on koko maan kattava verkosto akuuttihoidon saralla. Se auttoi yhdistystä kartoittamaan henkilöstön resurssoinnin tarpeen muutamassa päivässä.

– Kansallisen kriisiterapiaringin rakentaminen on meille uutta, mutta olemme jo kahden vuoden ajan järjestäneet tähän liittyvää koulutusta ja aihealue kuuluu yhdistyksemme tärkeimpiin toimintaperiaatteisiin. Olemme onneksemme huomanneet, että terapeutit ympäri maata ovat ottaneet yhteyttä ja ilmoittaneet olevansa käytettävissä, Tuunainen sanoo.

Palvelussa ovat jo mukana seuraavat päivystykset: Hus Porvoo ja Hyvinkää, Kuopion yliopistollinen sairaala, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Satasairaala, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Kainuun sairaanhoitopiiristä päivystys ja ensihoito.

Verkkopalvelu tarjoaa myös mahdollisuuden hakeutua akuutin työperäisen kriisin purkuun kriisityön ammattilaisen kanssa. ’

– Pystymme tarjoamaan heti akuuttia kriisiapua Mieli ry:n kriisikeskusverkoston avulla. Rakennamme myös meille ilmoittautuneista kriisityön ammattilaisista oman ringin, josta terveydenhuollon ammattilaiset voivat hakea apua, Tuunainen sanoo.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.