Durhamin yliopisto, London School of Hygiene and Tropical Medicine ja hyväntekeväisyysjärjestö Medical Detection Dogs ovat aloittaneet yhteistyön koirien kouluttamiseksi tunnistamaan nykyisen koronapandemian aiheuttavaa SARS-CoV-2-virusta kantavat ihmiset.

Järjestö ja nämä yliopistot tekevät jo ennestään yhteistyötä muun muassa diabeteksen ja syöpien tunnistamiseksi koirien avulla. Yhteistyöhön osallistuvat uskovat, että koiran kouluttamisen haistamaan koronaviruksen pitäisi onnistua noin kuudessa viikossa.

Toiveissa on saada uusi nopea ja luotettava keino viruksen tunnistamiseen.

Koiria harjoitetaan hyväntekeväisyysjärjestön tiloissa samaan tapaan kuin aiemmin syöpien, Parkinsonin taudin ja bakteeri-infektioiden tunnistamiseen. Ne haistelevat näytteitä harjoitushuoneessa ja oppivat osoittamaan, kun ovat löytäneet tietyn hajun.

Hajun lisäksi koirat voivat oppia tunnistamaan varsin hienovaraisia eroja ihon lämpötilassa, minkä vuoksi niitä voi mahdollisesti opettaa tunnistamaan kuumepotilaita.

Koronaviruksen tunnistaville koirille voisi olla käyttöä tullikoirien tavoin rajatarkastuksissa, jolloin viruksen saaneet ihmiset pystyisi tunnistamaan heti maahan saapuessa.

Näin testaus ja tiukimmat karanteenitoimet osattaisiin kohdistaa oikeisiin ihmisiin covid-19-taudin uusien ryöpsähdysten estämiseksi.

Varmoja haistamiskoulutuksen onnistumisesta ei voida tietenkään olla, mutta hengitysteiden sairaudet hyvin tyypillisesti muuttavat kehon tuoksua sen verran, että koira pystyy sen tunnistamaan. Tunnistus onnistuu monien tällaisten sairauksien osalta selvästi tarkemmin kuin mitä maailman terveysjärjestö WHO edellyttää luotettavalta diagnostiikalta.

Lähde: Metro.co.uk

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.