Husin Naistenklinikalla alkoi viime vuonna projekti, jonka aikana perustettiin useista eri alan ammattilaisista koostuva tiimi erikoissairaanhoitoa tarvitsevien endometrioosipotilaiden hoitoon.

Endometrioosin eli kohdun limakalvon sirottumataudin uusi hoitoprosessi vakiintui osaksi perustoimintaa tämän vuoden alussa.

– Lähdimme tilanteesta, jossa vaativan endometrioositaudin hoito oli vain yhden erikoislääkärin vastuulla. Kehitimme vuoden aikana endometrioosin hoitoa moniammatilliseksi yhteistyöksi. Nyt tiimiimme kuuluu kuusi gynekologia, lapsettomuus-, kipu- ja anestesialääkärit, suolikirurgi, urologi, seksuaaliterapeutti, radiologeja, fysioterapeutteja ja hoitajia, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Päivi Härkki tiedotteessa.

Hoitoprosesseja kehitettiin myös taudin leikkaus- ja osastohoidossa. Endometrioosin vaativaan leikkaushoitoon lisättiin kolme osaavaa gynekologia yhden aiemmin leikkauksiin keskittyneen lääkärin lisäksi.

Naistentautien osasto 30:lla potilaiden tukena on endometrioosihoitaja, kolme fysioterapeuttia ja kaksi kivunhoitoon perehtynyttä lääkäriä.

Yhteistyön avulla on tarkoitus ymmärtää paremmin tautia, jossa oireet voivat vaihdella yksilöllisesti hyvinkin paljon.

Naistenklinikalla tehdään aktiivisesti myös endometrioositutkimusta.

– Järjestämme kuukausittain kokouksia, joissa käsittelemme yhdessä vaikeimpia potilastapauksia. Tavoitteenamme on mahdollisimman yksilöllinen ja potilaslähtöinen hoito.

Naistenklinikalla on tarkoitus kehittää myös psykologisen tuen malleja endometrioosia sairastaville.

Suunnitteilla on myös digihoitopolku, jonka kautta potilas voi saada ohjausta sairauden hoitoon.

Endometrioosia sairastaa noin 6–10 prosenttia väestöstä, eli Suomessa arviolta jopa 200 000 naista.

Sairauden tavallisimmat oireet ovat vaikeat kuukautiskivut sekä lapsettomuus.

Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti hormonaalisesti, mutta vaikeimmissa tapauksissa tarvitaan leikkaushoitoa.

Naistenklinikan ja Ruoholahden naistentautien poliklinikoilla hoidetaan vuosittain yli 2 000 poliklinikkakäyntiä endometrioosidiagnoosilla.

Endometrioosileikkauksia tehdään Naistenklinikalla vuosittain 350–400.