Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessori emeritus Matti Jantunen pitää Suomen koronatilannetta erittäin huolestuttavana. Hän huomauttaa blogissaan, että ”pandemian vuoden 2021 kasvukilpailussa” Kreikka ja Suomi muodostavat EU:n ylivoimaisen kärkikaksikon.

–Puheet on pidetty. THL:llä, STM:llä ja ministeri Kiurulla on painavat syyt huolestumiseen. Aluehallintovirastojen ja kaupunkien on nyt tartuttava määrätietoisiin toimiin, hän sanoo.

Jantusen mukaan maanantaina voimaan astunut tartuntatautilain muutos antaa aiempaa laajemmat mahdollisuudet, koska päätökset voidaan nyt tehdä nopeammin, myös ennakoivasti ja velvoittavina, ei suosituksia.

Samalla hän korostaa, että kestävät tulokset pandemian torjunnassa edellyttävät viruksen pysäyttämistä Suomen ulkorajoilla.

– Se on mahdollista ainoastaan pakollisen testauksen ja karanteenihotellien avulla. On tavattoman työlästä yrittää ymmärtää monien eri tahojen jyrkän periaatteellista kielteistä suhtautumista Suomeen saapuvan pakolliseen koronatestiin, jota he pitävät Suomen [ja kaikkien muidenkin maiden] kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien vastaisena. Samalla kun he kuitenkin hyväksyvät silmää räpäyttämättä, että poliisi pysäyttää tien päällä vuosittain – ilman yksilöityä ja perusteltua rikosepäilyä 1,2–1,8 miljoonaa autoilijaa pakollista alkoholi- ja/tai huumetestausta varten.

Tällainen pandemiaskenaario tekisi kuntavaalit huhtikuussa mahdottomaksi.

Jantunen arvioi, että koronaviruksen brittivariantista tulee vallitseva virusmuoto koko maassa viimeistään hiihtolomien jälkeen.

– Pandemian leviämisen hillitsemisen vaikeusaste on siis olennaisesti noussut – samaan tulokseen tarvitaan nyt paljon aiempia tiukempia tukahduttamistoimia. Monet Euroopan maat, esimerkkeinä Britannia, Irlanti ja Portugali, ovat osoittaneet, että se on kuitenkin mahdollista, hän sanoo.

Jantunen varoittaa, että uusien koronavarianttien tukahduttamaton leviäminen yli väestön veisi Suomen jo lähimpien kahden kuukauden aikana samanlaiseen katastrofaaliseen tilanteeseen, jossa Italian Bergamo oli viime vuoden keväällä.

Väestöltään viisikertaiseen Suomeen tuotuina numeroina se tarkoittaisi muun muassa 25 000 kuollutta ja sairaanhoidon luhistumista.

– Lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan rokottaminen pelastaisi sentään heidät Bergamon joukkokuolemalta, mutta virus on muuntunut viime kevään jälkeen vain pahemmaksi, eikä meitä suomalaisia ole Bergamon asukkaiden kohtalolta suojaamassa sen enempää erityisiä geenejä kuin uusia ihmelääkkeitäkään.

Tällainen pandemiaskenaario tekisi Jantusen mukaan kuntavaalit huhtikuussa mahdottomaksi riippumatta tämän päivän poliittisista päätöksistä.

Vain muutamassa maassa voi olla mahdollista rokottamalla saavuttaa laumaimmuniteetti kesän aikana.

Jantunen huomauttaa, että vaikka länsimaissa toivo on asetettu rokottamiseen, tarvittavat rokotemäärät ovat niin valtavia, että ainoastaan muutamassa maassa voi olla mahdollista rokottamalla saavuttaa väestön laumaimmuniteetti kesään mennessä tai edes kesän aikana.

Sanna Marinin hallitus kokoontuu tänään illalla neuvottelemaan koronatilanteesta. Uuden Suomen tietojen mukaan hallitus on päättämässä siirtymisestä tasolle kaksi koronanhoidossa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoi tiistaina Ylen A-Studiossa suoraan, että nyt on otettava käyttöön kaikki mahdolliset keinot pandemian hillitsemiseksi.

– Huoleni on se, että olemmeko me jo myöhässä ajatellen esimerkiksi terveydenhuollon kantokykyä. Kaikkein oleellisinta on se, että jokaisessa ikäryhmässä sosiaaliset kontaktit painetaan minimiin, hän linjasi.