Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoi tänään maanantaina, että Emerade-adrenaliinikynien myyntiluvan haltija Pharma Swiss Česká republika s.r.o vetää varotoimenpiteenä valmisteita pois potilastasolta.

Kynissä on ilmennyt yksittäisiä tapauksia, joissa Emerade-kynä ei ole toiminut ensimmäisellä yrityksellä. Annoksen saaminen on saattanut vaatia voimakkaamman painalluksen tai useamman yrityksen.

Jos lääkkeen käyttäjällä on hallussaan mitä tahansa erää oleva Emerade-kynä, se on palautettava apteekkiin, mutta potilaan on hankittava ennen palautusta uusi adrenaliinikynä.

Kyseessä ei ole vaihtokelpoinen valmiste. Korvaavan valmisteen saaminen edellyttää, että potilaalla on korvaavalle valmisteelle kirjoitettu lääkemääräys lääkäriltä.

Myyntiluvan haltija on ohjeistanut apteekkeja lääkkeen palauttamiseen liittyvistä käytännön toimenpiteistä.

Emerade-kynää käytetään ensiapuna välitöntä hoitoa vaativissa vaikeissa, äkillisissä ja henkeä uhkaavissa allergisissa reaktioissa. Anafylaktisen sokin aiheuttaja voi olla esimerkiksi hyönteisen pisto tai purema, ruoka-aine, lääke tai fyysinen rasitus.

Fimea muistuttaa, että mikä tahansa adrenaliiniautoinjektori on tarkoitettu ensiavuksi. Potilaan on aina hakeuduttava hoitoon kynän käyttämisen jälkeen.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.