Reilu vuosi sitten EU-komissio ehdotti uutta terveysturvallisuuden kehystä osaksi Euroopan terveysunioni -hanketta.

Yksi ehdotus koski Euroopan lääkevirasto Ema:n valtuuksien vahvistamista. Nyt Eman laajenevat valtuudet, kuten parempi kriisivalmius, ovat toteutumassa.

Uudistuksen jälkeen EU voi paremmin puuttua lääkeaine- ja lääkelaitepulaan ja parantaa niiden saatavuutta. Lisäksi sillä on mahdollisuus reagoida kliinisiin kokeisiin rokotteiden ja hoitojen kehittämiseksi sekä lääkeainelupiin.

Vahvemmat valmiudet

Euroopan terveysunioni -hankkeen uudistukset saivat vauhtia muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin sanoista World Health Summit -kokouksessa lokakuussa vuonna 2020.

”Emme voi odottaa, että pandemia päättyisi ennen kuin aloitamme vahinkojen korjaamisen ja valmistautumisen tulevaan. Aiomme luoda perustan vahvemmalle Euroopan terveysunionille, jossa 27 maata tekevät yhteistyötä sairauksien havaitsemisessa sekä niihin varautumisessa ja reagoimisessa."

EU-parlamentti on jo hyväksynyt hankeuudistuksen. Euroopan neuvosto ottaa sen vielä esille kokouksessaan, mutta hyväksyntä on lähinnä muodollisuus.

Uudistuksen jälkeen Ema perustaa julkisen sivuston, jolla se tiedottaa muun muassa puuttuvista lääkkeistä. Dataa kliinisistä kokeista sekä lääkeaineluvista julkistettaisiin aiempaa nopeammin.

Lue seuraavaksi: