Euroopan lääkevirasto Eman ihmislääkkeiden komitea (CHMP) teki tänään kovasti odotetun päätöksen, jonka mukaan se suosittelee Comirnaty-koronarokotteen käytön hyväksymistä myös 5–11-vuotiaille lapsilla.

Suomessa Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä Krar aikoo käsitellä koronarokottamiseen laajentamista 5-11-vuotiaisiin kokouksessaan ensi viikolla, keskiviikkona 1. joulukuuta.

Pfizerin ja Biontechin kehittämä Comirnaty-koronarokotteen annos tulee Eman mukaan 5-11-vuotiailla olla pienempi (10µg)kuin 12-vuotiailla ja sitä vanhemmilla (30µg)

Sivuvaikutukset eivät poikenneet vanhemmista ikäryhmistä

Myös 5–11-vuotiaiden koronarokotus on annettava kahdessa erässä, joiden välillä on aikaa vähintään kolme viikkoa.

Tutkimuksen mukaan 10µg:n annoksella annettu koronarokotus antaa tässä ikäryhmässä samantasoisesti vasta-aineita koronaa vastaan kuin 30µg:n annos ikäluokassa 16-25-vuotiaat.

Tutkimukseen osallistui melkein 2000 lasta ikähaarukassa 5–11-vuotta. Kukaan heistä ei tiettävästi ollut aiemmin sairastanut koronaa.

Tutkimushenkilöille annettiin joko aito koronarokote tai lumerokote. Aidon rokotteen saaneista 1305 lapsesta kolme sai tutkimuksen aikana koronatartunnan, kun lumerokotteen saaneista 663 lapsesta tartunnan sai 16.

Tämä tarkoittaa, että tutkimuksessa Comirnaty-rokote osoitti 90,7% tehokkuutta oireellisen koronan torjunnassa (vaihteluväli 67,7%–98,3%).

Lapsilla sivuvaikutukset olivat samanlaisia kuin 12-vuotiailla ja vanhemmilla rokotetuilla.

Myyntiluvan laajennuksen lopullinen hyväksyjä on komissio

Eman ihmislääkkeiden komitea arvioi, että koronarokotteen hyödyt ovat myös 5–11-vuotiailla suuremmat kuin haitat, varsinkin kun on kyse koronan vaikean muodon torjunnasta.

Koronarokotteen tehon ja turvallisuuden seuranta jatkuu tiiviinä kaikissa ikäluokissa pitkin matkaa, Ema lupaa.

Seuraavaksi koronarokotesuosituksen laajennus menee Euroopan komission käsittelyyn.