Euroopan lääkevirasto Ema kertoi tiistaina aloittaneensa myyntilupa-arvioinnin koronalääke Lagevriosta, joka tunnetaan myös nimellä molnupiraviiri.

Kyseessä on suun kautta annosteltava aikuisten covid-19-potilaiden hoitoon tarkoitettu lääke. Sen kehittäjä on MSD eli Merck Sharp & Dohme yhdessä Ridgeback Biotherapeuticsin kanssa.

Ema lupasi tehdä arvionsa pika-ajassa, ehkä jo parissa viikossa, mikäli lääkeyhtiöt ovat toimittaneet riittävästi dataa. Nopea reagointi on mahdollista, koska Ema on perehtynyt molnupiraviirin tutkimusdataan sitä mukaa, kun sitä on valmistunut eli lääke on ollut nopeutetussa myyntilupa-arviossa (rolling review)

Etukäteen jaettuun dataan kuuluvat esimerkiksi alustavat tulokset lääkkeen kliinisestä tutkimuksesta, joka tehtiin rokottamattomilla koronapotilailla, joille lääkettä annettin ennen sairaanhoidon tarvetta. Heillä kaikilla oli lisäksi ainakin yksi piirre, joka teki heistä alttiita saamaan koronan vaikean, sairaalahoitoa vaativan muodon, Ema kertoo tiedotteessa.

EU-komissio aikoo tehdä lääkkeestä päätöksen pikana

Jos Ema arvioi molnupiraviirin hyödyt koronapotilaiden hoidossa suuremmaksi kuin lääkkeen mahdolliset haitat, se suosittaa lääkkeelle myyntilupaa Euroopassa.

EU-komissio on luvannut sen jälkeen tehdä muutamassa päivässä tarvittavat päätökset lääkkeen saamiseksi käyttöön EU:n alueella.

Molnupiraviiri on viruslääke, joka otetaan mahdollisimman pian korona tartunnan jälkeen. Sen arvellaan vähentävän SARS-CoV-2-viruksen kykyä lisääntyä kehossa.