Euroopan lääkeviraston (Ema) Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) on linjannut, että Vaxzevriaa (Astra Zenecan koronarokote) ei saa antaa henkilöille, joilla on aiemmin ollut hiussuonivuoto-oireyhtymä (capillary leak syndrome).

Hiussuonivuoto-oireyhtymä tullaan lisäämään käytön vasta-aiheeksi Vaxzevrian valmisteyhteenvetoon, kertoo Fimea.

Hiussuonivuoto-oireyhtymä on erittäin harvinainen ja vakava tila, joka aiheuttaa nesteen tihkumista pienistä verisuonista (kapillaareista) kudoksiin. Tämä johtaa raajojen turpoamiseen, verenpaineen laskuun, veren väkevöitymiseen ja veren albumiinipitoisuuden pienenemiseen.

PRAC:lla oli arvioitavana kuusi tapausta, joissa Vaxzevrialla rokotetuilla henkilöillä havaittiin hiussuonivuoto-oireyhtymä. Kolmella oli ollut myös aiemmin hiussuonivuoto-oireyhtymä ja yksi heistä menehtyi. Suurin osa tapauksissa ilmeni neljän vuorokauden sisällä rokotuksesta ja pääosin naisilla. Toukokuun 27. päivään 2021 mennessä EU/EEA-alueella ja Yhdistyneissä kuningaskunnissa oli annettu yhteensä yli 78 miljoonaa annosta Vaxzevriaa.

Terveydenhuollon ammattilaisten tulee olla tietoisia hiussuonivuoto-oireyhtymän oireista. Vaxzevrialla rokotettujen henkilöiden tulee hakeutua välittömästi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jos muutaman päivän sisällä rokottamisesta ilmenee raajojen nopeaa ja voimakasta turpoamista, äkillistä painonnousua ja näihin liittyen matalasta verenpaineesta johtuvaa pyörrytystä.

Terveydenhuollon ammattilaisille ja rokotuskeskuksille tullaan lähettämään tarkempia ohjeita.