Euroopan lääkevirasto ilmoitti torstaina aloittaneensa myyntilupa-arvion Valnevan valmistamasta koronarokotteesta nimeltä VLA2001.

Eman ihmislääkkeiden komitea CHMP arvioi rokotteen tehoa ja turvallisuutta nopeutetusti eli sitä mukaa, kun yhtiö pystyy toimittamaan arvioinnin kaipaamaa dataa. Tässä vaiheessa CHMP:lla on jo käytössään laboratoriokokeiden ja varhaisten ihmiskokeiden tulokset ja tutkimusmateriaali, tiedottaa Ema.

Näiden perusteella vaikuttaa siltä, että rokote herättää kehon vastustamaan covid-19-tautia aiheuttavaa SARS-CoV-2-virusta. Valnevan rokotteessa hyödynnetään toimintakyvyttömäksi tehtyä koronavirusta, joka ei enää voi tartuttaa ihmistä. Rokote sisältää myös adjuvantteja eli lisäaineita, jotka vahvistavat immuunivastetta.

Valneva päivittää rokotteen tepsimään omikronmuunnokseen.

Valneva on kuudessa länsimaassa toimiva rokoteyhtiö. FirstWord Pharma -tietotoimiston mukaan yhtiö arvelee Eman ratkaisevan myyntiluvan vuoden 2022 ensimmäisen kvartaalin aikana.

Valneva on luvannut päivittää VLA2001-rokotteen tepsimään myös koronaviruksen omikronmuunnosta vastaan.

Siinä missä Pfizerin ja Modernan rokotteet kohdistuvat koronaviruksen piikkiproteiiniin, Valnevan rokote on kehitetty vaikuttamaan koko viruspeitteeseen, minkä yhtiö odottaa tuottavan laajan immuunivasteen. Yhdessä kahden lisäaineen, alumiinin suolan alunan ja CpG1018-adjuvantin, kanssa rokotteen katsotaan voimistavan kehon T-solujen kykyä vastustaa koronaviruksen proteiineja.

Valnevan mukaan se pystyy tuottamaan yli sata miljoonaa annosta rokotetta vuodessa.