Neuralink kehittää parhaillaan aivoimplantteja, jotka kommunikoivat koneiden kanssa, kertoo muun muassa Financial Times .

Yhtiö on julkistanut ensimmäisen version aivoihin asennettavista mikroskooppisista laitteista, joita se on valmistellut kahden vuoden ajan. Se toivoo, että mikrosirujen koekäyttö voisi alkaa ensi vuoden lopussa.

Julkisuutta tähän asti karttanut 100 henkilöä työllistävä yhtiö julkisti suunnitelmansa tiistaina.

Teslan ja Spacexin toimitusjohtaja Elon Musk sanoi julkistustilaisuudessa, että Neuralinkin tavoitteena on, että ihminen saavuttaisi jonkinlaisen symbioosin tekoälyn kanssa.

Muskin mukaan ihminen on tulevaisuudessa vaarassa tulla tekoälyn syrjäyttämäksi, ja yhdistämällä ihmisaivot koneisiin ihmisellä on mahdollisuus päästä ”kehityksen kyytiin”.

Neuralinkin tarkoituksena on asentaa aivoihin sensori, johon on liitetty informaatiota välittäviä hiuksenohuita säikeitä. Siru kommunikoisi langattomasti korvan taakse asennettavan laitteen kanssa, joka välittää tietoa suoraan älypuhelinsovellukseen.

Ihminen voisi siis ohjata puhelinta ajatuksen voimalla, mutta teknologiaa voisi Muskin mukaan laajentaa esimerkiksi robottiraajoihin.

Implantilla voi yhtiön mukaan olla merkittävät terveydelliset vaikutukset esimerkiksi neurologisten sairauksien hoidossa. Neuralinkin pääkirurgin Matthew MacDougallin mukaan ensimmäistä kertaa joidenkin neurologisten ongelmien ratkaisu tulee mahdolliseksi. Apua tavoitellaan ensi vaiheessa esimerkiksi aivovauriosta kärsiville. Myöhemmässä vaiheessa vaiheessa pyritään parantamaan esimerkiksi halvaantuneiden ja sokeiden toimintakykyä.

Yhtiön tavoitteena on kehittää mikroskooppinen langaton implantti, jonka voisi asennuttaa itselleen suhteellisen helposti ja ohjata iPhone-sovelluksen avulla. Toimenpide olisi hieman monimutkaisempi kuin silmän laser-leikkaus, yhtiö kuvaa.

Neuralinkin edustajien mukaan yhtiö tietää, että kehitystyö vie pitkään. Lisäksi Yhdysvaltain viranomaisilta ei ole vielä haettu asianmukaisia lupia.

Neuralink on yksi yhtiöistä, jotka pyrkivät stimuloimaan ihmisen toimintakykyä. Mukana kilpailussa ovat esimerkiksi Facebook ja Amazonin Alexa-säätiön tukema startup.