Suomessa jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä erikseen kieltänyt. Luovuttajan tahto kuitenkin pyritään selvittämään, kerrotaan Kelan tiedotteessa.

Omaisten kanssa keskustelemisen lisäksi luovutustahto voidaan saada selville lompakosta löytyvästä elinluovutuskortista, elinluovutus-mobiilisovelluksesta tai Omakantaan tallennetusta tiedosta.

Oman tahtonsa voi helposti tallentaa yhdellä klikkauksella Omakannan Elinluovutustahto-sivulla. Omakantaan kirjaamisen lisäksi elinluovutustahdosta on hyvä kertoa läheisille.

Omakantaan voi kirjoittaa lisätietoja antamastaan elinluovutustahdosta, ja sieltä voi myös tulostaa voimassa olevan elinluovutustahdon. Omakannassa tehty elinluovutustahto tallentuu Kanta-palveluun, josta terveydenhuollon ammattilainen näkee sen potilastietojärjestelmän kautta.

Omakanta on kansalaisen verkkopalvelu, josta näkee terveydenhuollon ammattilaisen kirjaamat terveystiedot ja reseptit. Huoltaja näkee Omakannasta alle 10-vuotiaan lapsen tiedot. Palvelussa voi myös pyytää reseptin uusimista sekä kirjata elinluovutustahdon lisäksi hoitotahdon. Omakantaan kirjaudutaan osoitteessa www.kanta.fi verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Elinsiirtoviikkoa vietetään 7.–12. lokakuuta. Lauantaina 12.10. on Euroopan elinsiirtopäivä.

Lue myös: Elinluovutuksella ei ole ikärajaa – Luovutetun elimen kuntoa ei tarvitse arvioida itse (MU 11.6.)

Elinluovutus vapautuu tiukoista sidossuhteista – Kustannukset kuriin munuaissiirroilla (MU 15.1.)