Kansainvälisissä tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että suolistomikrobiston epätasapaino on yhteydessä lukuisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, liikalihavuuteen ja Parkinsonin tautiin.

Yleisimpiä suoliston epätasapainon aiheuttajia ovat antibioottikuuri ja viruksen aiheuttama vatsatauti. Antibiootit tuhoavat niin hyviä kuin pahojakin bakteereja suolistossa. Siksi antibioottikuurin rinnalle suositellaan yleensä probiootteja, jotka auttavat palauttamaan suoliston tasapainon.

– Probiootit auttavat suoliston bakteerikantaa palautumaan antibioottikuurin jälkeen. On tautitiloja, joissa käytetään montaa antibioottia yhtä aikaa, kuten helikobakteerin häätöhoito. Näissä probiooteilla on erityisen suuri ennaltaehkäisevä vaikutus. Niiden avulla sivuvaikutukset ovat vähentyneet huomattavasti, sanoo gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova Terveystalosta.

Probiooteiksi kutsutaan eläviä mikrobeja, joilla on oikein annosteltuna terveydelle edullisia vaikutuksia. Yleisimmin probiootit ovat bakteereja tai hiivoja kuten laktobasillit tai bifidobakteerit. Vain ne bakteerit, joiden terveyttä edistävä teho on kyetty osoittamaan potilastutkimuksissa, luetaan probiooteiksi. Tutkituimpia probiootteja ovat Lactobacillus rhamnosus ja Lactobacillus reuteri, Bifidobakterium animalis-bakteerien sekä Saccharomyces boulardii- hiivan tietyt kannat.

Koivurovan mukaan voidaan puhua probioottien renessanssista.

– Immunologisen ymmärryksen lisääntyminen on johtanut siihen, että probiooteista haetaan apua jopa mielialaan ja masennukseen. Tätä ei olisi aiemmin voitu kuvitellakaan.

Ongelmana on, että ilman reseptiä saatavilla olevia probiootteja on edelleen tutkittu vähän, vaikka tutkimusta tarvittaisiin. Usein pienissä tutkimuksissa on todettu, että niillä voisi olla hyödyllisiä vaikutuksia. Yksittäisen probiootin tehon varmistavia laajoja laadukkaista lääketieteellisiä tutkimuksia niistä on huomattavasti vähemmän. Lääkeviranomaisten standardien mukaan tehdyt tutkimukset ovat kalliita.

– Raskas ja kallis lääketutkimus ei houkuttele lääketeollisuutta probioottien tutkimisen. Probiootit ovat edullisia, ja niitä on käytetty jo laajasti yleiseen hyvinvoinnin parantamiseen. Suurin potentiaalinen käyttäjäkunta on terveet, pienen potilasryhmän lisäkäyttö ei tuo merkittävää lisämarkkinaa valmisteelle, sanoo Koivurova.

On myös olemassa probiootteja, jotka ovat reseptilääkkeitä.

– Esimerkiksi Mutaflor-nimistä valmistetta on määrätty haavaisen paksusuolen tulehdukseen. Se on reseptivalmiste, jolla ei ole Kelan peruskorvattavuutta.

Jokaisen ihmisen suoliston bakteerikanta on yksilöllinen, ja eri bakteerien suhteellinen määrä ja kannat vaihtelevat. Eri terveiden ihmisten välillä on todettu suuria eroja. Normaali suoliston bakteerikanta on hyvin laaja käsite.

Probiootteja ei voi niputtaa yhdeksi ryhmäksi, kuten usein virheellisesti tehdään. Yksittäisen valmisteen vaikutus on täysin riippuvainen siitä, mitä mikrobikantoja siinä on ja kuinka paljon. Viime vuosina eri sairauksien hoitoon tarkoitetut täsmäprobiootit ovat olleet kiivaan tutkimuksen ja tuotekehityksen kohteena.

– Kaikki probiootit ovat täsmäpropiootteja, jos valmiste sisältää vain yhtä tai tarkoin määriteltyjä bakteerikantoja vakioituja määriä. Probiottivalmiste voi sisältää yhtä tai useaa eri bakteeria tai bakteerikantaa, sanoo Koivurova.

Probiooteilla on varsin vähän sivuvaikutuksia, minkä vuoksi niitä on helppo suositella potilaille.

– En kuitenkaan suosittele probiootteja silloin, kun potilaan oma immuniteetti on heikentynyt merkittävästi sairauden tai lääkityksen takia tai se on synnynnäisesti heikko.

– Probiooteista on kokemukseni perusteella ollut hyötyä usein ummetuspotilaille sekä ärtyvän suolen oireyhtymän potilaille, antibioottien aiheuttaman ripulin ehkäisyyn, clostridium-bakteerin aiheuttamille suolistoinfektioille. Myös lasten koliikeissa niistä on osoitettu näyttöä.

Laboratoriotekniikka on kehittynyt niin, että suoliston kaikki bakteerit voidaan tunnistaa.

– Yksilöllinen bakteerikannan määritys on helpottunut ja on jokaisen ulottuvilla internetistä tilattavilla tutkimuksilla. Bakteerikannan luotettava analysointi on vaikeaa, koska monien bakteerikantamuutosten merkitys on vielä avoin.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.