Yezin Al-Qaysi on herättänyt viime aikoina suuresti huomiota kulkiessaan Toronton metrolla. Keksijä on käyttänyt suun ja nenän peittävän maskin sijasta itse kehittämäänsä kookasta suojakypärää.

Kypärän etupuolella on kookas läpinäkyvä visiiri. Pään takana puolestaan sijaitsee järjestelmä, joka puhdistaa kypärän sisään imettävän ilman.

Kypärää valmistavaa Vzyr-yhtiötä pyörittävä Al-Qaysi kertoo BBC:lle, ettei välitä ihmisten naurusta – etenkin siksi, ettei sitä huomaa näiden pitämien maskien takia. Eikä keksijä ole enää pitkään yksin, hänen mukaansa BioVYZR-kypärää on myyty jo kymmeniä tuhansia.

Vyzrin lisäksi markkinoille yrittävät myös monet muut vastaavat kehitelmät. Texasilainen Valhalla Medical Supply luottaa moottoripyöräkypäröistä tuttuun muotoiluun. Valhallan kypärässä on ilmanpuhdistustoiminnon lisäksi myös ulkoiset kaiuttimet ja mikrofoni, joiden avulla kypärä päässä kommunikointi helpottuu.

Utahilainen Hall Labs puolestaan kertoo valmistelevansa kypärää, jonka visiiri toimii myös näyttönä, jolta voi katsella elokuvia. Hall Labsin Michael Hall kertoo uskovansa kypäröille olevan kysyntää koronaviruspandemian jälkeenkin. Myöhemmin niitä alkavat hankkia ihmiset, jotka ovat yleisesti huolissaan ilmanlaadusta.

Kookkaalla kypärällä on puolellaan selviä etuja perinteiseen kertakäyttömaskiin verrattuna. Esimerkiksi kypärän kanssa kasvot jäävät näkyviin kokonaan. Toisaalta tuulettimiin ja akkuihin tukeutuva tekniikka on altis vikaantumiselle.

BBC:n esittelemät kypärät maksavat noin 125-320 euroa. Toistaiseksi niiden tehokkuudesta ei ole tutkimusnäyttöä. Mikäli sellaista saadaan, tuottaa laitteiden kova hinta eettisiä ongelmia, Chicagon koronavirusosastoa johtava Suzanne Pham pohtii.

Yhteiskunnissa nähdään niiden myötä mahdollisesti jälleen uusi jakolinja. Toisella puolella ovat ne, joilla on varaa tehokkaaseen suojaukseen taudinaiheuttajilta. Toiselle puolelle jäävät ne, joilla ei ole uutuuksiin varaa.