Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä rakennetaan uudenlaista digitaalista Aistihuonetta lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä lastentautien pitkäaikaissairaiden potilaiden käyttöön uuden Lasten ja nuorten sairaalan tiloihin.

Tampereen yliopiston tutkijat kehittävät nyt digitaalisia hoidollisia sovelluksia Aistihuoneessa käytettäviksi. Digitekniikka tuo täysin uusia hoitomahdollisuuksia lasten- ja nuorisopsykiatriaan, esimerkiksi lasten ahdistuneisuuden hallintaan.

– Ajatuksenamme on toteuttaa laajennetun todellisuuden ja virtuaalisen todellisuuden sovelluksia, joissa lapsi voi ohjatun sisällön avulla harjoitella itselleen vaikeita tilanteita ja asioita turvallisesti, kertoo lastenpsykiatrian professori Kaija Puura Tampereen yliopistosta tiedotteessa.

Näin voidaan auttaa lapsia ja nuoria oppimaan muun muassa ahdistuksensa lievittämistä, pelkojen kohtaamista, tietoista rentoutumista ja keskittymiskykyä sekä sosiaalisten tilanteiden hallinnan taitoja.

Hoidon vaikutusten seuraaminen on myös olennainen osa digitaalista ratkaisua.

Tietokoneavusteisen fysiologisten muuttujien mittaamisen avulla hoitajan on mahdollista seurata reaaliaikaisesti hoidon vaikutusta lapsen ja nuoren vointiin ja myös muuttaa hoitosovelluksen intensiteettiä hoitotilanteessa sen mukaan.

Yliopiston Arvo-rakennukseen on rakennettu sovelluskehitystä varten Aistihuonetta vastaava laboratorio, AisDemo.

– Tavoitteenamme on tutkia vuorovaikutteisen teknologian soveltamista psyykkisistä häiriöistä kärsivien lasten ja nuorten aistitoimintojen, tunnekokemusten, ajatusten ja käyttäytymisen tunnistamisessa ja korjaamisessa. Visiomme on tuottaa helppokäyttöisiä ja vaikuttavia hoidollisia sovelluksia jatkossa myös muille lasten ja nuorten mielenterveyden toimijoille, Puura kertoo.

..

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Klikkaa tästä.

Lue myös: