Eri puolilta hedelmöityshoidoilla syntyneiden lasten genomista löydetyt muutokset ovat todennäköisesti satunnaisia ja harvinaisia, eikä niillä ilmeisesti ole vaikutusta istukan toimintaan tai sikiön kehitykseen.

Näin tutkijat arvioivat kansainvälisen tutkimuksen perusteella.

Kansainvälisessä yhteistyössä kartoitettiin hedelmöityshoitojen aiheuttamia kromosomimuutoksia ja mahdollisia vaikutuksia lasten terveyteen. Suomesta tutkimukseen osallistuivat Helsingin yliopiston ja Husin tutkijat.

Eläinkokeiden perusteella on epäilty, että hoidot aiheuttaisivat kromosomimuutoksia.

Hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneissa varhaisissa alkioissa on aiempien tutkimusten perusteella runsaasti kromosomien mosaikismia eli vaihtelevia kromosomimääriä sekä osien kahdentumista tai häviämistä. Kromosomien epävakauden on arveltu laskevan alkionsiirron onnistumisprosenttia ja vaikuttavan näin merkittävästi hedelmöityshoitojen onnistumiseen.

Lisäksi kromosomihäiriöt ovat herättäneet huolta niiden mahdollisista vaikutuksista hoidoilla alkunsa saaneiden lasten terveyteen.

Nyt julkaistu tutkimus kuitenkin osoittaa, että hedelmöityshoidot eivät aiheuta pysyviä kromosomimuutoksia istukan tai sikiön soluissa sen enempää kuin mitä syntyy myös luonnollisessa hedelmöityksessä.

Kansainvälisessä yhteistyössä kartoitettiin hedelmöityshoitojen aiheuttamia kromosomimuutoksia ja mahdollisia vaikutuksia lasten terveyteen.vertailtiin 49 hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneen ja 62 luonnollisesti hedelmöittyneen vastasyntyneen veren sekä istukan DNA:ta. Kaikkiaan kolmesta hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneesta istukasta löytyi kromosomimuutos, joista kahdessa tapauksessa häiriö löytyi myös vastasyntyneen verestä.

Viitteitä hoidoissa käytettyjen menetelmien vaikutuksista kromosomimuutoksiin – oliko koeputkihedelmöityksessä käytetty mikroinjektiota, tuoretta tai pakastettua alkiota – ei tutkimuksessa löytynyt.

Luonnollisesti hedelmöittyneiden raskauksien istukoista yhdeksästä löytyi kromosomimuutoksia, joista kaksi löytyi myös lapsen verestä.

– Tutkimuksen mukaan hedelmöityshoidot eivät lisää kromosomimuutosten määrää istukan tai vastasyntyneen soluissa. Hedelmöityshoidoissa havaittu varhaisen blastokystivaiheen runsas kromosomaalinen mosaikismi häviää myöhemmissä kehitysvaiheissa ennen syntymää ja alkioista osan kehitys keskeytyy jo varhain, toteaa tutkimuksessa mukana ollut dosentti Nina Kaminen-Ahola Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimus on julkaistu Nature Medicine -tiedelehdessä.