Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiirissä Eksotessa todettiin joulukuun lopussa alueen asukkaalla tuberkuloosibakteerin aiheuttama keuhkoinfektio.

Infektio on tartunnanvaarallinen ja sen aiheuttanut tuberkuloosibakteeri on vastustuskyinen ainakin rifampisiini-antibiootille.

Potilas siirrettiin välittömästi sopimusten mukaisesti hoitoon Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan.

Potilas on todennäköisesti ollut tartunnanvaarallinen useita kuukausia. Työpaikalla, yhteistyökumppaneissa ja yhteisössä altistuneita henkilöitä voi olla kymmeniä. Asian tarkempi kartoitus on vielä kesken ja valmistuu lähipäivinä.

Tartunnan vuoksi Eksotessa on aloitettu kontaktiselvitys. Eksote määrittelee henkilöt, jotka tuberkuloosille altistuneina kutsutaan tutkimuksiin ja kaikille altistuneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti.

Eksote on jo järjestänyt potilaan lähimmille työtovereille 12.1. tiedotustilaisuuden ja antanut myös kirjallista tietoa asiasta. Potilaan lähimmät lähikontaktit on jo ohjattu tutkimuksiin.

Vuonna 2017 Suomessa todettiin 180 tuberkuloositapausta. Eksotessa niitä todettiin seitsemän. Kaikki vuoden 2017 tapaukset olivat keuhkotuberkuloosia.

Tartunnan jäljityksissä Eksotessa ei ole viime vuosina todettu uusia tapauksia.