Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela on irtisanoutunut tehtävästään maanantaina. Saksela sanoo, ettei ole voinut tehdä työtä, jota on Eksotelle tullut tekemään.

Eksoten hallitukselle Saksela on kertoi päätöksestään eilen.

”Päätös lähtemisestä ei ole ollut helppo. Nyt jos tästä katsoo taaksepäin, voi rehellisesti sanoa, etten ole pystynyt tekemään työnkuvani mukaista työtä, sitä työtä, jota tulin Eksotelle tekemään”, Saksela kertoo tiedotteessa.

Saksela aloitti Eksotella kaksi ja puoli vuotta sitten. Hänen vuosiinsa on mahtunut useita sosiaali- ja terveysalaa kuormittaneita ilmiöitä.

”Säästöpaineet ovat valitettavasti tätä päivää joka puolella ja kuuluvat osaksi tätä työtä. Niiden lisäksi on kuitenkin urakoitu palkkaharmonisointiasian, koronapandemian sekä hyvinvointialueen valmistelun kanssa”, Saksela listaa.

Sakselan mukaan hänen irtisanoutumisensa syy ei kuitenkaan ole menneessä vaan tulevaisuudessa. Hyvinvointialueet käynnistyvät 2023.

”Itselläni ei ole nyt enempää annettavaa sen käynnistämiseen. On aika antaa jonkun toisen jatkaa tästä”, hän sanoo.

Eksoten vahvuudeksi Saksela kehuu osaavaa henkilöstöä.

”On ollut upeaa nähdä miten paljon loistavia tyyppejä Eksotella on töissä. Meillä työskentelee todella huippuammattilaisia. Hyvä esimerkki tästä on aika, jota elämme. Etelä-Karjalassa koronatilanne on saatu hoidettua hyvin meidän omien tekijöidemme ansioista. Pelaamme joukkueena hyvin.”

Hän kiittää henkilöstöä myös uuden strategian vastaanottamisesta.

”Olemme yksinkertaistaneet asioita, tuoneet työhön mukaan empatiaa ja kohtaamista sekä rohkeasti uudistaneet siellä, missä sen tarvetta on ollut.”

Uusi johtaja valitaan ensi vuonna

Hyvinvointialueen valtuusto valitsee hyvinvointialueen johtajan ensi vuonna. Eksoten hallitus päättää miten toimitusjohtajan paikka täytetään vuoden 2022 loppuun asti. Sakselalla on kolmen kuukauden irtisanomisaika. Todennäköistä on, että Eksoten toimitusjohtaja ja tuleva Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtaja tekevät hetken aikaa töitä limittäin.

Omista tulevaisuuden suunnitelmistaan Saksela on vielä toistaiseksi epätietoinen.

”Joitakin ovia olisi avoinna, mutta vielä ei ole mitään varmaa. Aion jatkaa varmasti samalla toimialalla, mahdollisesti palaan yksityiselle sektorille”, hän sanoo.