Eksoten alueellinen covid-19-tilannekuvaryhmä totesi ylimääräisessä kokouksessaan eilen, koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa eli tilanne on heikentynyt. Muuntoviruksen esiintyvyys Etelä-Karjalassa on tällä viikolla osoittautunut huomattavan suureksi, kertoo Eksote tiedotteessa.

Koronatapausten ilmaantuvuusluku on alueella rajussa kasvussa, mutta alueella ei tällä hetkellä kuitenkaan ole lisääntynyttä sairaalahoidon tarvetta.

Tilannekuvaryhmä asetti välittömästi voimaan kuuden hengen yksityishenkilöitä koskevan kokoontumisrajoituksen ja suositteli toimielimiä siirtymään pelkästään etäkokouksiin. Muut pykälät ja suositukset astuvat voimaan sitä mukaa kuin viranomaiset saavat päätökset tehtyä.

Uudet, tiukentuvat suositukset ja rajoitukset tullaan asettamaan voimaan maaliskuun alussa, jolloin niistä tullaan tiedottamaan.

– Eksoten velvollisuus on toimia niin, että kansalaisten elämä on mahdollisimman terveysturvallista, koska tällä hetkellä eletään hyvin riskialttiissa tilanteessa, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula sanoo tiedotteessa.

Karhula muistuttaa, että korona on tartuntatauti.

– Suositukset tehdään, jotta tartuntojen pahin kärki saadaan Etelä-Karjalassakin taittumaan. Esitän nyt pyyntöni alueen asukkaille: mitä kuuliaisempia olemme, sitä nopeammin olemme lähempänä sitä tilannetta, minkä olemme oppineet ymmärtämään normaaliksi.

Osa virheistä on pyynnöstämme saatu korjattua.

Tällä viikolla myös Satakunta siirtyi maanantaina leviämisvaiheeseen. Koronatilanne on koko alueella heikentynyt viime viikkoina, mutta tilanne on huonoin Raumalla, Huittisissa ja Eurajoella.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Satakunnassa takunnan toiseksi korkein ollen 416 tapausta neljäntoista vuorokauden aikana.

Satakunnassa on tehty huomio, että THL:n koronakartassa on virheitä paikkakuntien tiedoissa.

– Osa virheistä on pyynnöstämme saatu korjattua, mutta koronakartassa edelleen osa tapauksista kirjautuu väärin. Henkilöt eivät ole kirjoilla Suomessa ja ovat siksi kirjautuneet tutkineen laboratorion mukaisesti Poriin, vaikka asuvat ja työskentelevät Raumalla, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, SataDiagin infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo tiedotteessa.

Satakunnassa on toistaiseksi varmennettu yhdeksän muuntovirustartuntaa, jotka kaikki ovat brittivarianttia. Lukuisia näytteitä on tutkittavana.

Tällä hetkellä Satasairaalassa toiminta jatkuu normaalisti, eikä koronaepidemia ole ylikuormittanut terveydenhuoltoa.