Etävastaanotot korvaavat tavallisen vastaanottokäynnin Eksoten hammashoidossa. Etävastaanotto on verkossa tapahtuva vastaanotto, jossa ammattilainen ja potilas kohtaavat videoyhteyden välityksellä, etäyhteyden kautta. Etävastaanottojen suosio on kasvanut huimasti, mutta hammashoidossa käytäntö on uusi.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote kehittää kehittää hammashoitoa niin, että ensimmäisenä etävastaanottoina toteutetaan 1-vuotiaiden lasten hammastarkastuksia. Rinnalla jatkuvat myös 1-vuotiaiden perinteiset vastaanotot hammashoitoloissa, kunnes etävastaanotot toimivat sujuvasti.

Ensimmäiset etävastaanotot ovat maaliskuussa 2021.

Videovastaanotolle kirjautumista varten tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Asiointipalveluun kirjaudutaan lapsen vanhemman tunnuksilla. Videovastaanotto tapahtuu Eksoten sähköisessä asiointipalvelussa. Videovälitteiseen etävastaanottoon vanhempi tarvitsee internet-yhteyden, tietokoneen, jossa on kamera sekä mikrofoni ja kaiuttimet tai kuulokkeet, tai älypuhelimen. Etävastaanotolle pääsee nettilinkistä, jonka lapsen vanhempi saa Eksoten asiointipalveluun viestinä. Vastaanotolla keskustellaan terveys- ja omahoitotottumuksista ja kartoitetaan lapsen hampaiston tilanne.

Etävastaanottojen toivotaan helpottavan pienten lasten vanhempien arkea.