Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä Eksotessa otetaan tänään tiistaina 30. maaliskuuta käyttöön kaksi uutta palvelua, jotka liittyvät koronaepidemian hallintaan.

Toinen niistä on sähköinen Husin tuottama Finentry-palvelu, jonka kautta ulkomailta Suomeen saapuvat saavat ajankohtaiset toimintaohjeet sekä tilannekohtaisen ohjauksen koronanäytteenottoon.

Maahan tulija voi näin kartoittaa jo ennen matkaa tai matkan aikana Suomeen matkustamisen toimintaohjeita, varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin, saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen sekä koronavirustestin tuloksen.

Selaimessa toimivan palvelun käyttö on vapaaehtoista ja maksutonta. Palvelu ovat saatavilla myös venäjän kielellä.

– Palvelu nopeuttaa rajanylityspaikalla asiointia, ja samalla säästyy ammattilaisten resursseja terveysneuvonnassa sekä koronanäytteenottoon ohjauksessa, kertoo tiedotteess Eksoten terveysneuvontapisteestä Nuijamaan raja-asemalla vastaava Virpi Aralinna.

Matkustajille, jotka eivät asu Suomessa, suositellaan koronatestiä alle 72 tuntia ennen Suomeen saapumista.

Toiseen testiin voi mennä Suomessa aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen. Jos matkustaja jää Etelä-Karjalan alueelle, ohjataan hänet koronatestiin Pihlajalinnan toimipisteeseen joko Imatralle tai Lappeenrantaan. Mikäli matkustaja jatkaa muualle Suomeen, varaa hän Finentryn kautta testausajan kohdepaikkakunnalle 72 tunnin sisällä maahan saapumisesta.

Jos kohdepaikkakunnalla ei ole Finentryä käytössä, varaa matkustaja ajan paikalliselta terveysviranomaiselta.

Eksote ottaa tänään tiistaina käyttöön toisenkin uuden palvelun. Se on covid-19-näytteenoton ohjauksen ja seurannan ohjelmistopalvelu Haavi.

Suurin muutos Eksoten asukkaiden näkökulmasta on, että kaikki koronatestitulokset toimintaohjeineen saapuvat jatkossa tekstiviestitse heti tutkimuksen valmistuttua.

Testitulos saapuu aina siihen numeroon, joka on aikaa varatessa ilmoitettu.

– Onkin tärkeä huolehtia, matkapuhelinnumero on syötetty oikein, korostaa Eksoten kehityspäällikkö Katja Rääpysjärvi tiedotteessa.

Aiemmin koronatestitulokset katsottiin Omakannasta.

Mikäli tekstiviestiä ei jostain syystä ole kolmen vuorokauden kuluessa näytteenotosta saapunut, voi tulosta kysellä omalta hyvinvointi- tai terveysasemalta puhelimitse.

Eksote ottaa samalla kansalaisille käyttöön koronatietoni.fi-sivuston, josta voi tulostaa todistuksen negatiivisesta covid-19 testituloksesta.