Elinkeinoelämän keskusliiton arvioin mukaan Suomeen saadaan 7,6 miljoonaa koronarokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä. EK:n arvio on sangen positiivinen verrattuna THL:n arvoihin, joiden mukaan rokotteita saataisiin noin 5,5 miljoonaa annosta elokuun loppuun mennessä.

EK:n johtaja Riikka Heikinheimo kertoo, että EK:n arvio perustuu sen maailmalta keräämiin tietoihin. EK:lla on yhteyksiä asiantuntijoihin eri maissa, ja lisäksi arvioissa on hyödynnetty esimerkiksi Tanskan ja Ruotsin viranomaisten ja toisaalta EU:n komission tietoja, jotka tukevat EK:n arviota.

– Tarkoituksemme ei ole kyseenalaistaa THL:n tietoa ja olemme keskustelleet heidän kanssaan arvioiden eroista. Yksi selitys on varmaan se, että THL on viranomainen, ja siksi erityisen varovainen arvioissaan, Heikinheimo sanoo.

EK:n arvio rokoteannosten määrästä perustuu niiden valmistajien rokotteisiin, joiden kanssa Suomella on jo hankintasopimus EU:n kautta. Lukuun sisältyvät siis Modernan. Pfizerin ja Astra Zenecan rokotteet, sekä Johnson&Johnsonin rokote, jolle odotetaan myyntilupaa lähipäivinä.

Astra Zenecan tuotantovaikeuksista on uutisoitu laajasti, mutta EK:lla on Heikinheimon mukaan tieto siitä, että tilanne olisi korjaantumassa Astra Zenecan osalta.

Elinkeinoelämän keskusliiton Restart-työryhmän parhaimman skenaarion mukaan on mahdollista, että 80 prosenttia suomalaisista on rokotettu jo heinäkuussa, pessimistisimmän skenaarion mukaan 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan vasta syyskuun aikana.

Heikinheimo sanoo, että EK:ssa ollaan erityisen huolissaan siitä, saadaanko Suomessa rokotusprosessit kuntoon ennen kuin rokotteita alkaa tulla Suomeen enemmän.

– Jo nyt pienillä annosmäärillä on nähtävissä, että ero Suomeen saapuneiden rokoteannosten ja rokotettujen annosten välillä on 200 000 annosta, Heikinheimo sanoo.

Ratkaisuksi EK esittää muun muassa työterveyshuollon ottamista mukaan työikäisten rokottamiseen,