Suomi tarvitsee 1 300–1 800 henkeä jäljittämään koronavirukseen sairastuneiden ihmiskontakteja, arvioi Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK).

Arvio perustuu siihen, että jos koronatestausta lisätään 10 000–12 000 testiin päivässä, tarvitaan myös enemmän jäljittäjiä selvittämään, ketkä ovat olleet yhteyksissä koronavirustartunnan saaneiden kanssa.

– Yhtälö ei toimi kourallisella tartuntatautilääkäreitä. Jäljitykseen pitää saada apukäsiä, kertoo EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.

EK:n tietojen mukaan jäljityksessä on ollut viivästyksiä, koska jäljittäjiä on liian vähän. Rytivaara kertoo, että nyt sairastuneen lähikontaktit ovat ilman tietoa altistuksesta jopa päiviä. Tieto on peräisin terveysalan ja muiden toimialojen yrityksiltä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen totesi A-Studiossa huhtikuun alussa, että jos koronatesti on positiivinen, jonkun pitää huolehtia siitä, että kontaktit jäljitetään ja asetetaan karanteeniin.

Jäljittäjiä on nyt liian vähän. Kontakteja jäljittävät lähinnä sairaanhoitopiirien ja kuntien tartuntatautilääkärit ja -hoitajat. Lisäksi THL:n palkkalistoilla on 5–10 asiantuntijaa, jotka tarvittaessa jäljittävät kontakteja muiden töidensä ohella. Myös THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön johtava asiantuntija Jussi Sane arvioi, että jäljittäjiä tarvitaan lisää.

EK:n Rytivaara ehdottaa, että lääketieteen ja hoitoalan opiskelijoita sekä lomautettuja terveysalan työntekijöitä voisi kouluttaa jäljittäjiksi. THL:n Sane ­arvioi, että kontaktien jäljittäminen ei vaadi pitkää koulutusta.

– Käytännön suorittamiseen varmasti riittää aika lyhyt perehdytys, etenkin, jos taustalla on jo sopivan alan opintoja, Sane kertoo.

Hän huomauttaa, että koordinointiin ja analysointiin tarvitaan pidempiä infektioepidemiologian opintoja.

Rytivaaran mukaan sääntely voi osoittautua esteeksi jäljittäjien määrän ripeälle kasvattamiselle. Tartuntatautilain perusteella tartuntatautilääkäreillä on laajat tiedonsaantioikeudet ja velvollisuus selvittää altistumisketjuja.

EK:ssa toivotaan, että lakia tulkittaisiin niin, että tartuntatautilääkärin valvonnassa toimivat henkilöt voisivat jäljittää koronakontakteja.

– Jos viranomaiset ajattelevat, että näin ei voida toimia lain puitteissa, pitää saada väliaikainen lakimuutos, Rytivaara sanoo.

EK toivoo, että sosiaali- ja terveysministeriöstä otetaan kantaa asiaan, jotta jäljittäjien määrää voidaan lisätä.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.