Arvioiden mukaan jopa puolen miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut, tiedottaa Munuais- ja maksaliitto. Rasvamaksa on jatkuvasti lisääntyvä elintapasairaus, joka on pitkään oireeton, mutta voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään.

Alkoholin lisäksi lihavuus ja diabetes aiheuttavat alkoholin eniten vakavia maksasairauksia Suomessa. Ylipaino ja liikkumattomuus aiheuttavat rasvan kertymisen rasvakudokseen ja maksaan. Kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasoluista, puhutaan rasvamaksasta.

Haitallisinta maksalle on ylipainon ja alkoholin yhdistelmä.

– On arvioitu, että Suomessa jopa 40 prosenttia edenneestä maksakirroosista johtuisi alkoholin ja metabolisten tekijöiden eli tyypin 2 diabeteksen, ylipainon, korkean verenpaineen ja poikkeavien lipiditasojen yhteisvaikutuksesta, sanoo tiedotteessa gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg Hus Vatsakeskuksesta.

Ei-alkoholiperäiseen rasvamaksaan liittyy suurentunut kuolleisuus ja kuoleman riski kasvaa fibroosin eli sidekudoksen lisääntymisen myötä.

– Vähäinen alkoholinkäyttö eli korkeintaan 2 annosta päivässä ei näytä aiheuttavan maksan rasvoittumista, mutta jos maksa on jo rasvoittunut, vähäinenkin alkoholinkäyttö näyttää pahentavan rasvoittuneen maksan fibrotisoitumista eli arpeutumista, Åberg jatkaa.

Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen ja sidekudoksen kertymisen maksaan sekä maksakirroosin. Rasvamaksa on maksasolusyövän tärkein syy. Rasvamaksa on pitkään oireeton ja ensimmäiset oireet voidaan huomata, vasta kun syöpä on jo kehittynyt.

Kaikille rasvamaksaan sairastuneille tulisi tehdä maksan fibroosiasteen arvio. Tutkimusten mukaan kolmasosalla sairastuneista fibroosi lisääntyy, kolmasosalla se pysyy vakaana, ja kolmasosalla fibroosi vähenee. Vielä ei osata ennustaa, mihin ryhmään sairastunut kuuluu, minkä vuoksi sairauden seuranta on tärkeää.

Rasvamaksaan ei ole vielä tehokkaita lääkkeitä, mutta vaikeasti ylipainoisilla laihdutusleikkauksesta on saatu hyviä tuloksia.

– Ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin parasta hoitoa on elintapojen muutos. Laihdutus parantaa maksan kuntoa suorassa suhteessa painon laskuun. Maksan rasvapitoisuutta pienentää sekä kestävyysliikunta että lihaskuntoharjoittelu, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.

Erityisen haitallista maksalle on tyydyttyneen rasvan sekä sokerien runsas käyttö. Elintapamuutoksessa ensimmäiseksi kannattaa unohtaa energiajuomat ja sokerilla makeutetut virvoitusjuomat sekä makeiset. Voin ja rasvaisten maitovalmisteiden ja esimerkiksi makkaroiden sijaan on parempi valita rypsi- tai auringonkukkaöljyä, täysjyväviljoja, kasviksia sekä marjoja ja hedelmiä.

Tiukoilla dieeteillä laihdutetut kilot tulevat melkein aina takaisin. Kun ruokailutottumuksista vähentää muutamia pahimpia ylimääräisten kaloreiden aiheuttajia, paino putoaa rauhallista tahtia, ja tulos pysyy paremmin.