Maailmanlaajuista vulvodynia-viikkoa on vietetty tällä viikolla ensimmäist kertaa Suomessa. Teemaviikon järjestää gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys). Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta oireyhtymästä ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa vulvodynia koskettaa. Teemaviikolla keskitytään jakamaan tietoa vulvodyniasta, jotta yhä useampi osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja saisi vulvodyniaan liittyvät kivut hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Vulvodynialla tarkoitetaan kroonista yli kolme kuukautta kestänyttä ulkosynnytinkipua. Jopa 8 –16 prosenttia naisista on kärsinyt erilaisista ulkosynnyttimien kiputiloista. Yleisyydestään huolimatta vulvodynia tunnetaan edelleen varsin huonosti. Vulvodynia ilmenee pääasiassa yhdyntäkipuna, joka voi olla niin voimakasta, että estää yhdynnät täysin.

Vulvodyniaan liittyy myös limakalvojen kuivuutta ja arkuutta, minkä vuoksi jo istuvien housujen käyttö voi olla mahdotonta. Kaikkine hankaline oireineen vulvodynia vaikuttaa merkittävästi kantajansa minäkuvaan ja aiheuttaa häpeää. Intiimistä kivusta on vaikea puhua läheisille tai edes ammattilaisille. Suurin osa vulvodynian kanssa elävistä on nuoria, 20–30 -vuotiaita naisia.

Vuoden 2019 alussa entisen Endometrioosiyhdistyksen toiminta laajentui ja samalla nimi vaihtui Korento ry:ksi. Yhdistys toimii nyt aiempien endometrioosin ja adenomyoosin lisäksi myös PCOS:n ja vulvodynian potilasjärjestönä ja edustaa 600 000 gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa elävää naista Suomessa.