Suomesta helmikuussa löytynyt poikkeava koronavirusvariantti onkin lähtöisin ulkomailta, kertoi Vita Laboratoriot tiedotteella maanantaina. Alun perin yhtiö arveli Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin kanssa, että variantti on uniikki, ja se nimettiinkin alustavasti Suomeen viittaavalla nimellä Fin 796H.
Variantin kansainvälinen nimi on B.1.1.318, ja sittemmin on käynyt ilmi, että samaa varianttia on raportoitu harvakseltaan myös muualta maailmasta. Tähän mennessä variantti on varmistettu sekvensoimalla ainakin seitsemältä potilaalta Suomessa ja yli 170 potilaalta muualla maailmalla.
Suomesta löydetty variantti poikkeaa perimältään selvästi muista Suomesta löydetyistä varianteista, joten oli jo alun alkaen selvää, että variantti ei syntynyt Suomessa.
Löydökset viittaavat mahdollisuuteen, että kyseinen koronaviruksen kanta olisi peräisin Nigeriasta. Nigerian lisäksi varianttia on löytynyt muun muassa Isosta‐Britanniasta, Norjasta, Sveitsistä, Saksasta ja Japanista.
Variantti ei vaikuta poikkeuksellisen herkästi leviävältä eikä tämänhetkisen käsityksen mukaan aiheuta poikkeavaa taudinkuvaa.
B.1.1.318‐variantilla on sama E484K- mutaatio kuin eteläafrikkalaisella ja brasilialaisella varianteilla. Mutaatioon on liitetty koronavirusrokotteen heikompi teho näiden varianttien aiheuttamaa koronatautia vastaan.
Vielä ei ole tiedossa, estävätkö nyt käytössä olevat rokotteet variantti B.1.1.318:n aiheuttamaa tautia yhtä tehokkaasti kuin alkuperäisen viruskannan aiheuttamaa.
Tähän mennessä ei ole havaittu muita seikkoja, joiden perusteella B.1.1.318- variantti olisi kliinisesti erityisen merkittävä. Variantin mahdollista leviämistä Suomessa kuitenkin seurataan.
Pitkällä aikavälillä ne variantit yleistyvät, joilla on perimässään muita kantoja helpommin leviämiseen johtava muutos. Tällainen muutos on niin sanotulla brittivariantilla ja eteläafrikkalaisella variantilla. Ne ovat tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa selkeästi merkittävimmät koronaviruksen muunnokset Suomessa, Vita Laboratoriot toteaa.
*
OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.