Valtakunnallisia porraspäivää vietetään 4.–10. marraskuuta. Nyt myös eduskunta on ilmoittautunut mukaan teemaviikkoon.

Valtakunnalliset Porraspäivät on opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön rahoittaman Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelman vuosittainen maksuton tempaus. Sen avulla halutaan kiinnittää huomiota etenkin työyhteisöissä arkiliikunnan terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Varsinkin istumatyötä tekevät saavat paljon terveyshyötyjä pienillä valinnoilla, kuten päivittäisellä portaiden nousulla.

– Porraspäivät nostaa esiin liikkumisen hyötyjä, joita voi saavuttaa ilman urheilullisia urotekoja. Portaissa kävely herättää lihakset sekä aineenvaihdunnan lepotilasta, johon keho istuessa vaipuu. Jo minuutinkin mittaisella liikunnalla on suotuisia vaikutuksia, muistuttaa KKI-ohjelman kehittämispäällikkö Miia Malvela tiedotteessa.

Suomen Olympiakomitean henkilöstöliikuntabarometrin mukaan rahakannusteiden sijaan työnantajat tarjoavat nykyisin mieluummin mahdollisuuksia liikkumiseen. Tieto liikkumisen mahdollisuuksista ei kuitenkaan tavoita kaikkia työntekijöitä.

Pakaralihaksemme eivät ole vain istuintyynyjä. Niillä on tärkeä tehtävä liikkumisessa ja tasapainossa. Paljon istuvalla lonkankoukistaja ja takareiden lihas saattavat lyhentyä ja iso pakaralihas venyä. Tästä voi seurata, että pakara vaipuu ”koomaan”. Tämä saattaa puolestaan aiheuttaa lonkka-, selkä- ja polvioireita, kerrotaan tiedotteessa.

Kampanjaan voi ilmoittautua mukaan osoitteessa www.porraspaivat.fi. Sieltä voi myös printata tsemppimateriaaleja laitettavaksi vaikka hissin viereen tai portaisiin. Mukaan ilmoittautuneiden kesken arvotaan tuotepaketteja.

Juttua on muokattu 21.10 klo 14. Muutettu lause: Valtakunnallisia porraspäivää vietetään 4.–10. marraskuuta.