Vita Laboratoriot kertoo varautuneensa influenssa‐ ja RSV‐epidemiaan validoimalla uuden hengitystieinfektiota sairastavien potilaiden testaamiseen tarkoitetun PCR‐testin. Testillä havaitaan koronaviruksen lisäksi influenssa A‐ ja B‐virukset sekä RS‐virus. Tutkimus tehdään nenänielutikkunäytteestä.

Yhdistelmätestin herkkyys ja tarkkuus koronaviruksen havaitsemisessa on yhtä korkea kuin normaalilla korona‐PCR‐testillä. PCR on koronatestauksen luotettavin käytössä oleva menetelmä.

Yhdistelmätestin käyttäminen on perusteltua hengitystieoireisten potilaiden ensisijaisena testinä influenssa‐ ja RSV‐epidemiakaudella.

Influenssa, RSV‐infektio ja koronatauti ovat oireiltaan varsin samankaltaisia. Uudella laboratoriotestillä voidaan tutkia samalla kertaa kaikkien kolme infektiota. Yhdistelmätesti on hyödyllinen, sillä talven RSV‐ tai influenssaepidemia voi olla raju.

Influenssavirukset, joita on useita eri tyyppejä, ovat lähes jokatalvisia vitsauksia.

Influenssan oireet vaihtelevat nuhakuumeesta kovakuumeiseen yleisinfektioon. Influenssan aiheuttama kuolleisuus on vanhusten parissa korkea. Influenssaa vastaan voi ottaa kausirokotteen.

Sitä suositellaan kaikille, mutta etenkin riskiryhmille.

RS‐virusta (respiratory syncytial virus, RSV) esiintyy influenssan tavoin etenkin talvisaikaan. RSV‐infektion oireet ovat varsin samankaltaisia kuin influenssassa ja koronataudissa. RSV‐infektion suurimmassa riskiryhmässä ovat vauvat eikä sitä vastaan ole rokotetta.

”On oleellisesti edellisvuotta todennäköisempää, että myös influenssaepidemia käynnistyy tulevana talvena. Siitä ei ole kokemusta, miten välivuosi influenssatartunnoissa vaikuttaa seuraavan vuoden epidemiaan. Saattaa olla, että välivuoden jälkeinen matala influenssavasta‐ainetaso lisää sairastapausten määrää ja johtaa tavallista useammin vakaviin infektioihin”, kertoo Vita Laboratorioiden kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta.