Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa uusia rajoituksia ja odottaa hallitukselta pikaisia toimia.

Hallitus neuvottelee koronatoimista kello 16 alkaen Säätytalolla. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tiettyjen tilojen sulkemista, mutta suositukset eivät koske alle 18-vuotiaita. Katso tilat oheisesta faktalaatikosta.

”Koronatilanne on koko maassa heikentynyt nopeasti ja omikron-muunnoksesta on pääkaupunkiseudulla tullut vain lyhyessä ajassa koronavirustartuntojen valtavariantti. Vaikean epidemiatilanteen johdosta pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tiukempia yleisötilaisuusrajoituksia sekä tartuntatautilain 58 g -pykälän mukaisia tilarajoituksia”, Helsingin kaupungin tiedotteessa todetaan.

”Kun tilojen sulkemista ehdotetaan, pidetään välttämättömänä, että hallitus tekee samanaikaisesti vähintään ravintoloihin liittyviä kiristyksiä poistamalla mahdollisuuden vapautua rajoituksista koronapassilla.”

Heikentyneen tilanteen johdosta maan hallitus harkitsee niin kutsutun hätäjarrumekanismin käyttöönottoa. Hätäjarrumekanismi merkitsisi laajoja toimia valtakunnallisessa ohjauksessa. Koronaryhmän mukaan hallituksella on parhaat edellytykset arvioida tarvittavien rajoitusten välttämättömyys ja oikeasuhtaisuus sekä vaikutukset taloudellisiin, sosiaalisiin ja sivistyksellisiin oikeuksiin.

”Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä katsoo, että sellaiset rajoitukset, jotka koskettaisivat yhteiskuntaa hyvin laajasti ja muistuttaisivat osin jopa sulkutilan kaltaista tilaa, tuleekin linjata ensisijaisesti kansallisella tasolla. Mahdolliset linjaukset on siis tehtävä pikaisesti nimenomaan hallituksen toimesta.”

Koulut aloittavat lähiopetuksessa

Maskinkäyttösuositusta laajennetaan 3.–5.-luokkalaisiin kevätlukukauden alkaessa 10. tammikuuta 2022.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi myös, että koulut aloittavat kevätlukukauden normaalisti lähiopetuksessa. Linjaus koskee sekä perusopetusta että toisen asteen oppilaitoksia.

”Koulunkäyntiin tulee joululoman vuoksi jo lähes kolmen viikon tauko. Päätöksessä on huomioitu lapset ja nuoret ensin -periaate. Tilannetta arvioidaan tarvittaessa uudestaan lähempänä koulujen alkamisajankohtaa.”

Näin yleisötilaisuuksia tulisi rajoittaa

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa aluehallintovirastolle yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten jatkamista 1.1.2022 jälkeenkin. Samalla ryhmä suosittaa, että sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön.

Yksityistilaisuuksia suositellaan välttämään ja rajaamaan tapaamiset omaan lähipiiriin.

Yleiset maskinkäyttö- ja etätyösuositukset jatkuvat 16.1.2022 asti.

Näin testiin tulee nyt hakeutua

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä pitää tärkeänä, että niiden henkilöiden testeihin pääsy turvataan, joiden tunnistamisella ja tartunnanjäljityksellä on suurin merkitys heidän hoitonsa ja tartuntojen etenemisen ehkäisemisen kannalta.

”Yli 12-vuotiaiden tulee hakeutua testiin, jos henkilön rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa tai on altistunut koronavirukselle. Muille suositellaan kotitestiä ja pysymistä kotona, kunnes oireet ovat helpottaneet.”

Alle 12-vuotiaita testataan pääsääntöisesti vain, jos lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.

Tartunnanjäljitystä tehdään edelleen priorisoidusti vain vaikuttaviksi arvioiduissa kohteissa.

LUE SEURAAVAKSI: