Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Siun sote Pohjois-Karjalassa pilotoi syksyllä liikkuva hammashoitolaa. Joensuun kantakaupungin alueella toteutettavassa pilotissa koululaisten suun määräaikaistarkastukset tehdään kouluissa.

Liikuteltavassa hammashoitoyksikössä voidaan tehdä myös pieniä toimenpiteitä, mutta laajemmalle hoidon tarpeelle varataan erillinen aika omaan hammashoitolaan.

– Tavoitteenamme on tuoda palvelut lähemmäksi lapsia ja helpottaa perheen logistiikkaa hoitoon kuljetusten osalta. Näin myöskään koulutyöhön ei tulisi niin pitkiä keskeytyksiä hammashoidon takia, kertoo osastonhoitaja Pilvi Tapio Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän tiedotteessa tänään.

Suunterveydenhuolto lähettää kutsut koteihin myös kouluilla tapahtuvien määräaikaistarkastusten osalta. Huoltajat voivat edelleen osallistua tarkastukseen.

Syksyn pilottitoiminta kattaa 1. ja 5. luokkalaisten määräaikaistarkastukset Kanervalan, Marjalan, Noljakan ja Karhumäen kouluilla. Aiemmin koululaisten suun terveystarkastuksia on tehty liikuteltavan hammashoitoyksikön avulla muun muassa Uimaharjun, Tuupovaaran ja Viinijärven kouluilla: Kokemukset ovat olleet hyviä.

–Tarve muutoksille ajanvarauksissa on vähentynyt, ja tämä on vapauttanut vastaanottoaikoja myös muille asiakasryhmille, toteaa Tapio.

Siun sote eli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä huolehtii julkisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista 14 kunnan alueella.

Kuntayhtymään kuuluvat Joensuu, Kitee, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Kontiolahti, Ilomantsi, Juuka, Liperi, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi, Valtimo ja Heinävesi.

Lue myös:

Sylkitestit yleislääkäreiden käyttöön – Suun tulehdukset altistavat vakaville sairauksille (Mediuutiset 18.3.2019)

Juurihoidot pysyivät potilasvahinkolistan kärjessä - Syynä yleensä lyhyet hoito-ajat ja kiire (Mediuutiset 23.11.2018)

Yle: Ruotsissa paljastui laaja hammaslääkärihuijaus (Mediuutiset 26.6.2019)

Hammaslääkäriliitto haluaa nostaa Kela-korvauksia – ”Riittävä julkinen tuki asiakasmaksujen pitämiseksi kohtuullisella tasolla turvaa hoidon yhdenvertaista saatavuutta” (Mediuutiset 23.5.2019)