Maailman terveysjärjestö WHO tiedotti, että Kongossa aloitettiin keskiviikkona rokotukset ebolaa vastaan, koska Pohjois-Kivun alueelta löytyi viime viikolla ebola-tapaus.

Tässä vaiheessa rokotetaan sairastuneen lähipiiri ja hänen kanssaan muuten tekemisissä olleita ihmisiä, jotta pelätyn taudin leviäminen kyettäisiin estämään. Tarkoitus on rokottaa potilaan kontaktit ja näiden kontaktit.

Alueelle Goman kaupunkiin lähetettiin pääkaupungista Kinshasasta tuhat annosta rVSV-ZEBOV Ebola-rokotetta ja muita kliinisiä apuvälineitä. Varmistettua ebola-tapausta lähelle Benin kaupunkiin lähetettiin lisäksi 200 rokoteannosta.

Varmistettu ebola-tapaus on 2-vuotias pikkupoika, joka kuoli 6. lokakuuta paikallisessa terveyskeskuksessa. Hän oli kotoisin samasta yhteisöstä, jossa kolme saman perheen jäsentä kuoli ebolaa muistuttaviin oireisiin syyskuussa.

”Ebola on tappava aggressiivisesti ja nopeasti leviävä virus, mutta rokotuksilla voidaan luoda tapausten ympärille eräänlainen turvapiiri, joka pysäyttää tartuntojen ketjun estäen laajan epidemian”, WHO:n Afrikan alueen johtaja Matshidiso Moeti tiedotteessa.

Tähän mennessä on tunnistettu 170 vainajan kontaktia tai näiden kontaktia. Heidän vointiaan seurataan.

WHO varasi hätärahastostaan Kongon ebolan torjuntaan 200 000 Yhdysvaltain dollaria. Terveysjärjestö on myös lähettämässä alueelle viisi tonnia lääkinnällisiä apuvälineitä ja laboratoriotyöhön tarvittavia materiaaleja.

Samainen Benin alue oli yksi vuosien 2018-2020 ebolaepidemian keskuksista ja noin 50 kilometrin päässä Butembon kaupungista, jossa ebola yritti nostaa päätään aiemmin tänä vuonna.

Vielä ei tiedetä, onko uusin ebolatapaus jatkumoa näille. Se saadaan selville, kun geenisekvensointi valmistuu myöhemmin tällä viikolla.