Euroopan komissio myönsi syyskuun lopussa myyntiluvan aikuisten vaikean atooppisen ekseeman hoitoon tarkoitetulle biologiselle lääkkeelle dupilumabille.

– Meillä ei ole ollut tähän mennessä vaikeaan atooppiseen ihottumaan mitään hyvää hoitoa, sanoo turkulainen ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman.

Dupilumabi on ihmisen monoklonaalinen vasta-aine, joka on suunniteltu estämään kahden tärkeän proteiinin, IL-4:n ja IL-13:n, yliaktiivista signaalivälitystä.

Näiden proteiinien uskotaan olevan keskeisessä roolissa atooppista ekseemaa aiheuttavan pitkäaikaisen tulehduksen taustalla.

Potilas voi itse pistää esitäytetyssä ruiskussa olevan lääkkeen ihon alle.

Ensimmäisen latausannoksen jälkeen potilas voi itse pistää esitäytetyssä ruiskussa olevan lääkkeen ihon alle kahden viikon välein.

Oksmanin mukaan atoopikoista vain pieni osa sairastaa vaikeaa ekseemaa, mutta heillä oireet ovat erityisen vaikeat.

– Koko iho voi olla ruvettunut, rikki ja kutisee jatkuvasti. Se on aika stressaava elämäntilanne. Heille tämä lääke voi olla suuri elämänmuutos, Oksman sanoo.

Dupilumabille on haettu Kela-korvattavuutta. Päätös korvattavuudesta on Oksmanin mukaan keskeisessä roolissa siinä, tuleeko lääke käyttöön vai ei.

– Oma arvaukseni on, että dupilumabi tulee samaan hintaluokkaan kuin biologiset lääkkeet psoriasiksen hoidossa, eli sen hinta olisi noin 10 000–20 000 euroa vuodessa.

Jos korvattavuutta ei tule, käytännössä juuri kenelläkään ei Oksmanin mukaan ole varaa lääkkeeseen.

Oksman on itsekin tutkinut lääkettä muutamalla omalla potilaallaan Turun Mehiläisessä.

– Puolet potilaista sai hyvän avun, heidän ihonsa parani 70–80-prosenttisesti. Tämähän ei ole yhtä hyvä lääke kuin esimerkiksi biologiset lääkkeet psoriasikseen, jotka auttavat potilasta jopa 100-prosenttisesti. Mutta tämä voi antaa merkittävän avun.

Kundupilumabia tutkittiin Hyksissä kliinisissä lääketutkimuksissa, osa potilaista lopetti hoidon silmätulehdusten vuoksi.

– Silmäoireet ovat yleisesti ottaen olleet kaikkein tavallisimpia sivuoireita. Niillä muutamalla potilaalla, joita olen tutkinut, ei ole ollut oikeastaan yhtään silmäoireita, Oksman sanoo.

Hänen mukaansa myös ihoinfektiot voivat lisääntyä.

– Herpekset ja sienitaudit voivat lisääntyä iholla normaalia helpommin.

Lääkkeen kehittänyt Sanofi arvioi, että se tulee Suomen markkinoille ensi vuoden lopulla.