Suomalaisen Vactech Oy:n ja amerikkalaisen Provention Bion rokotetutkimukseen osallistuu ensimmäisessä vaiheessa noin 50 tervettä aikuista Suomessa. Rokotteen odotetaan ehkäisevän tyypin 1 diabetesta suojaamalla siihen liitetyiltä viruksilta.

Kansainvälisessä tiedeyhteisössä on jo pitkään vallinnut käsitys, että enterovirusinfektiot voivat olla yksi merkittävä syy tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen. Vactechin kehittämä ja yksinoikeudella patentoima ehkäisevä rokote perustuu tähän hypoteesiin. Estämällä infektiot estetään niiden seurauksena myöhemmin ilmaantuva tauti.

Rokotteen turvallisuutta ja sen kykyä tuottaa vasta-aineita testataan nyt ensimmäistä kertaa ihmisillä. Tulosten odotetaan valmistuvan kuluvan vuoden 2021 toisella puoliskolla.

Vactech on lisensoinut keksinnön oikeudet amerikkalaiselle Provention Biolle rokotteen jatkokehityksen ja tarvittavan rahoituksen turvaamiseksi.

Rokotteeseen valikoitui Vactechin tekemissä laajoissa seulontatutkimuksissa yli sadan enteroviruksen joukosta niin sanotun coxsackie B -ryhmän viruksia.

Tampereen yliopiston virologian professori Heikki Hyöty on toinen Vactechin perustajista. Hän pitää todennäköisenä, että coxsackie B -virukset vaikuttavat tyypin 1 diabeteksen syntyyn.

– Nyt kehitetty rokote antaa toivoa ehkäistä tämän sairauden puhkeaminen. Lisäksi uskon, että sillä voidaan suojata muilta vakavilta coxsackie-virustaudeilta, kuten sydänlihas- ja aivokalvontulehdukselta, ja mahdollisesti myös keliakialta, Hyöty sanoo tiedotteessa.

Suomalaiset tutkijat ovat olleet etulinjassa, kun yhteys enterovirus­infektioiden ja tyypin 1 diabeteksen välillä alkoi selvitä.

– Rokote perustuu tähän pitkään tutkimuspolkuun, sanoo Helsingin yliopiston lastentautien emeritusprofessori Mikael Knip, toinen Vactechin perustajista.

Vactechin toimitusjohtaja Raimo Harju kertoo tiedotteessa, että Vactechin tuotekehityksen rooli on ollut jalostaa akateemisen perustutkimuksen tulokset toimivaksi rokotteeksi.

– Olemme rakentaneet laajan kansainvälisen verkosto-organisaation, jonka työ konkretisoituu nyt aloitettaviin kliinisiin kokeisiin.

Rokotetutkimukseen osallistuvat terveet 18–45-vuotiaat saavat neljän viikon välein kolme rokoteannosta. Osa saa tätä PRV-101 rokotetta ja vertailuryhmä lumerokotetta.