Suomalaisen Vactech Oy:n ja amerikkalaisen Provention Bion rokotetutkimukseen osallistuu ensimmäisessä vaiheessa noin 50 tervettä aikuista. Rokotteen odotetaan ehkäisevän tyypin 1 diabetesta suojaamalla siihen liitetyiltä viruksilta.

Kansainvälisessä tiedeyhteisössä on jo pitkään vallinnut käsitys, että enterovirusinfektiot voivat olla yksi merkittävä syy tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen. Vactech Oy:n kehittämä ja yksinoikeudella patentoima ehkäisevä rokote perustuu tähän hypoteesiin. Estämällä infektiot estetään niiden seurauksena myöhemmin ilmaantuva tauti.

Rokotteen turvallisuutta ja sen kykyä tuottaa vasta-aineita testataan nyt ensimmäistä kertaa ihmisillä. Tulosten odotetaan valmistuvan kuluvan vuoden 2021 toisella puoliskolla.

Vactech on lisensoinut keksinnön oikeudet amerikkalaiselle Provention Biolle rokotteen jatkokehityksen ja tarvittavan rahoituksen turvaamiseksi. Tämä yhteistyö on nyt edennyt ihmisillä tehtävään tutkimusvaiheeseen.

Rokotteeseen valikoitui Vactechin tekemissä laajoissa seulontatutkimuksissa yli sadan enteroviruksen joukosta niin sanotun coxsackie B -ryhmän viruksia.

Uskon, että sillä voidaan suojata myös sydänlihas- ja aivokalvontulehdukselta, ja ehkä keliakialta.

Tampereen yliopiston virologian professori Heikki Hyöty on toinen Vactechin perustajista. Hän pitää todennäköisenä, että coxsackie B -virukset vaikuttavat tyypin 1 diabeteksen syntyyn.

– Nyt kehitetty rokote antaa toivoa ehkäistä tämän sairauden puhkeaminen. Lisäksi uskon, että sillä voidaan suojata muilta vakavilta coxsackie-virustaudeilta, kuten sydänlihas- ja aivokalvontulehdukselta, ja mahdollisesti myös keliakialta, hän sanoo tiedotteessa.

– Suomalaiset tutkijat ovat olleet etulinjassa, kun yhteys enterovirusinfektioiden ja tyypin 1 diabeteksen välillä alkoi selvitä. Rokote perustuu tähän pitkään tutkimuspolkuun, sanoo Helsingin yliopiston lastentautien emeritusprofessori Mikael Knip, toinen Vactechin perustajista.

Vactechin toimitusjohtaja Raimo Harju kertoo tiedotteessa, että Vactechin tuotekehityksen rooli on ollut jalostaa akateemisen perustutkimuksen tulokset toimivaksi rokotteeksi.

– Olemme rakentaneet laajan kansainvälisen verkosto-organisaation, jonka työ konkretisoituu nyt aloitettaviin kliinisiin kokeisiin, Harju sanoo.

Rokotetutkimukseen osallistuvat terveet, 18–45 -vuotiaat aikuiset saavat neljän viikon välein kolme rokoteannosta. Osa saa tätä PRV-101 rokotetta, ja vertailuryhmä lumerokotetta.

Käytännön järjestelyistä ja rokottamisesta vastaa turkulainen kliinisten tutkimusten toteuttamiseen erikoistunut yritys, CRST Oy.

– Provention Bion visio on ehkäistä aikaisessa vaiheessa lääketieteellisesti merkittäviä autoimmuunitauteja. Nyt käynnistynyt tutkimus on tärkeä etappi päämäärämme saavuttamisessa, toteaa Francisco Leon, Provention Bion tieteellinen johtaja ja perustajaosakas.