Suomalaistutkijoiden kehittämä tyypin 1 diabetesta ehkäisevä rokote on viimein etenemässä ihmiskokeisiin.

– Tunnelmat ovat totta kai aika hyvät, sillä nyt hyppäämme merkittävän askeleen eteenpäin, sanoo Tampereen yliopiston virologian professori Heikki Hyöty, joka vetää tutkimusta Helsingin yliopiston lastentautien professorin Mikael Knipin kanssa.

Hyödyn mukaan tavoitteena on aloittaa kliiniset kokeet parin vuoden sisällä Suomessa.

Ensimmäisessä vaiheessa rokotteen turvallisuutta tutkitaan pienellä ryhmällä aikuisia.

Tunnelmat ovat aika hyvät.

Toisessa vaiheessa tutkimukseen otetaan mukaan lapsia, ja turvallisuuden lisäksi tutkitaan rokotteen tehoa enteroviruksia vastaan.

Kolmannessa vaiheessa selvitetään, voidaanko rokotteella vähentää sairastumista tyypin 1 diabetekseen.

– Jo nyt tiedetään, että rokote on tehokas ja turvallinen hiirillä. Tavoitteena on saada aikaan rokote, jolla voitaisiin ehkäistä merkittävä osa tyypin 1 diabeteksen synnystä, Hyöty sanoo.

Rokotus voitaisiin Hyödyn mukaan antaa poliorokotteen tapaan parin kuukauden ikäisille vauvoille, jotta voitaisiin estää jo ensimmäinen enterovirusinfektio. Aluksi rokote voitaisiin antaa niille, joilla on geneettinen alttius sairastua ykköstyypin diabetekseen.

– Heidät voitaisiin tunnistaa geneettisen seulonnan kautta tai antaa rokote diabetesta sairastavien lähisukulaisille.

Jo puhjennutta diabetesta ei nykytiedon valossa voitaisi rokotteella parantaa.

– Uskomme, että maissa, joissa on suuri diabetesesiintyvyys, kuten Suomessa, rokotteemme tulisi vakavasti harkittavaksi kansalliseen rokoteohjelmaan, Hyöty visioi.

Vaikka rokotetutkimuksen päätavoitteena on ykköstyypin diabeteksen ehkäiseminen, rokotteesta voisi olla hyötyä myös muiden Coxsackie B -enterovirusten aiheuttamien sairauksien ehkäisyssä.

– Useimmiten ne aiheuttavat vain lievän flunssan, mutta ne voivat aiheuttaa myös vakavampia sairauksia, kuten sydäntulehdusta, aivonkalvontulehdusta, enterorokkoa ja korvatulehdusta, Hyöty sanoo.

Jos rokote osoittautuu turvalliseksi ja tehokkaaksi ihmisille, se voisi Hyödyn mukaan olla markkinoilla noin kahdeksan vuoden kuluttua.

– Nyt kasattu tutkimuskonsortio on erittäin osaava, joten en odota, että tulee isoja vastoinkäymisiä. Päinvastoin uskon, että meillä on paras mahdollinen tiimi viemään asioita eteenpäin nopeasti.