Terveydenhoidon chat- ja videovastaanotot yleistyvät kovaa vauhtia ympäri Suomen. Terveystalon arvioiden mukaan joka viides vastaanottotapaaminen tulee seuraavan viiden vuoden sisällä tapahtumaan etäyhteyden välityksellä.

Chatin tai videon välityksellä terveyden asiantuntijaan saa yhteyden mobiilisovelluksen tai verkkosivun kautta.

– Pelkästään Terveystalossa lääkärit ja muut asiantuntijat pitävät kuukausittain yli 10 000 yksityisen ja julkisen terveydenhuollon vastaanottoa chatin välityksellä, ja määrä kasvaa koko ajan, sanoo ylilääkäri Jarmo Kantonen Terveystalosta tiedotteessa.

Kouvolan Marjoniemen terveysasemalla uusia etäpalveluita hyödynnetään nykyään menestyksekkäästi. Terveystalon ammattilaiset yhdistävät hoitajakontrollikäynteihin tarvittaessa lääkärin etävastaanoton, joka tapahtuu videon välityksellä. Lääkäri voi videoyhteyden ja erikoislaitteiston avulla kuunnella potilaan sydämen ja keuhkot, katsoa korvat ja nielun sekä ihon tai jalat.

– Toisin kuin helposti kuvitellaan, etävastaanotot soveltuvat moneen muuhunkin kuin flunssapotilaiden hoitoon. Esimerkiksi diabeteksen hoidossa etävastaanotot auttavat pitämään sairauden hyvässä hoitotasapainossa. Kun lääkärin kontrollikäynnit hoituvat hoitajakäynnin kanssa samalla kertaa, lääkäriin ei tarvitse lähteä yhtä usein. Silloin vastaanottoaikoja jää enemmän sellaisille ihmisille, jotka todella tarvitsevat lääkärin fyysistä tutkimusta, listaa Kantonen.

Suomessa on jopa 400 000 diagnosoitua diabetesta sairastavaa, minkä lisäksi arviolta 100 000 sairastaa diabetesta tietämättään.