Uusien koronavirustapausten määrä on kasvanut verrattuna edelliseen viikkoon, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottavat.

Viime viikolla (2.–8.8.) todettiin yhteensä 5 017 uutta koronavirustartuntaa, kun edeltävällä viikolla tapauksia todettiin 4 618.

Tänään uusia koronavirustartuntoja on raportoitu yhteensä ennätysmäärä, 1 024.

Valtaosa (90 %) uusista tartunnoista on koronaviruksen deltavarianttia, joka on noussut Suomessa hallitsevaksi virusmuunnokseksi.

Koronaepidemia leviää tällä hetkellä erityisesti rokottamattomien nuorten aikuisten keskuudessa. Koronatestejä tehtiin valtakunnallisesti noin 133 000, joista positiivisten näytteiden osuus oli 3,8 prosenttia.

Koronavirustapausten kahden viikon (26.7.–8.8.) ilmaantuvuus on 174 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Ulkomailta tuotujen tartuntojen osuus oli viime viikolla noin 8 prosenttia.

Viime viikolla lähes 10 000 karanteeniin

Viikolla 31 karanteeniin asetettiin ennätykselliset 9 880 henkilöä, eli yli 1 500 henkilöä enemmän kuin sitä edeltävällä viikolla. Uusista tartunnoista 23 prosenttia todettiin henkilöillä, jotka olivat jo karanteenissa.

STM:n ja THL:n mukaan karanteeniin asetettujen suuri määrä voi näkyä ensi viikolla kasvavina tartuntamäärinä.

Perusterveydenhuollon kuormitustilanne jatkuu vaikeana. Osa alueista raportoi tartunnanjäljityksen ruuhkautumisesta ja viiveistä eristysten ja karanteenien asettamisessa. Tartunnanjäljityksen toteutumisessa on paljon alueellista vaihtelua.

Koko maassa 54 prosentissa tapauksista tartunnanlähde saatiin selvitettyä. Jäljitykseen kuormitusta aiheuttavat kasvaneet tartuntamäärät ja henkilöstöpula. Jäljittäjät eivät aina saa tartunnan saaneilta ja altistuneilta kaikkia tarvittavia tietoja muista mahdollisesti altistuneista.

Lähes 40 prosentilla suomalaisista täysi rokotesarja

Suomessa tällä hetkellä noin kaksi kolmasosaa (68 %) väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Täyden rokotesarjan, eli kaksi rokoteannosta, on saanut reilu kolmasosa ( 39 %) väestöstä.

Sairaalahoitoa tarvitsevissa korostuvat tällä hetkellä valtakunnallisesti katsottuna nuoret aikuiset ja rokottamattomat potilaat. Erikoissairaanhoidon kuormitus on kokonaisuudessaan hieman keventynyt, mutta tehohoidon tarve on kasvanut verrattuna viime viikon tilanteeseen.

Koronapotilaita oli keskiviikkona sairaanhoitopiirien oman ilmoituksen mukaan sairaalahoidossa yhteensä 83, joista perusterveydenhuollon osastoilla 14, erikoissairaanhoidon osastoilla 50 ja teho-osastoilla 19 potilasta.

Koko epidemian aikana tautiin liittyviä kuolemia on ilmoitettu keskiviikkoon mennessä yhteensä 995.

Lue seuraavaksi: