Hongkong

Koronatilanteen paheneminen Kiinassa tarkoittaa uusine sulkutoimineen sitä, että talouteen tarvitaan lisää elvytystä, arvioivat ekonomistit uutistoimisto Reutersille.

Japanilainen varainhoitoyhtiö Nomura leikkasi jo ennusteitaan Kiinan talouskasvulle.

Uuden ennusteen mukaan Kiinan bruttokansantuote kasvaisi kolmannella vuosineljänneksellä 5,1 prosenttia ja neljännellä neljänneksellä 4,4 prosenttia, kun aiemmat ennusteet olivat 6,4 ja 5,3 prosenttia.

Koko vuoden kasvu jäisi 8,2 prosenttiin aiemman 8,9 prosentin sijasta.

Uusia, paikallisia koronavirustartuntoja on havaittu eri puolilla Kiinaa heinäkuun loppupuolelta alkaen. Kiinan valtionmedian mukaan paikallisesti tarttuneita koronavirustartuntoja on havaittu suurimmassa osassa Kiinan provinsseja. Viimeisimpien tietojen mukaan koronavirusta on tavattu kuudessatoista provinssissa.

Kiinassa on ollut vuoden 2021 aikana joitain tautiklustereita, mutta ne eivät ole pääsääntöisesti levinneet kaupungista tai maakunnasta toiseen.

Kiina testaa varotoimena esimerkiksi kaikki Wuhanin kaupungin 12 miljoonaa asukasta.

Ongelmana rajoitustoimien puute

Tällä hetkellä päivittäisten, yhteenlaskettujen tautitapausten määrä on virallisten lukujen mukaan noin 70 tapausta päivässä. Mukaan ei ole Kiinan tilastointitavan vuoksi luettu oireettomia kantajia. yhteensä paikallisia tapauksia on havaittu heinäkuun lopun jälkeen lähes 600 kappaletta.

Siinä missä Suomessa vastaavia tartuntamääriä pidettäisiin pienenä, on Kiinan osalta oleellista se, että maassa on luovuttu merkittävästä osin koronavirusrajoituksista ja koronatoimista jo vuoden 2020 puolella. Tästä johtuen on mahdollista, että virus on levinnyt havaittuakin laajemmalle alueelle.

Kiinassa on virallisten lukujen mukaan annettu yli miljardi koronavirusrokotetta. Maan koronavirusrokotestrategia kuitenkin nojaa pääasiassa korimaiseen Sinovacin valmistamaan rokotteeseen, jonka tehon tasosta koronavirusta vastaan ei ole yksimielisyyttä kansainvälisessä tiedeyhteisössä.

Myös Kiinan viralliset tahot ovat todenneet rokotteen olevan vähemmän tehokas verrattuna muihin vastaaviin.

Otollinen aika leviämiselle

Heinäkuun ja elokuun vaihde on perinteisesti vilkasta matkustusaikaa. Koska Kiinan rajat ulkomaille ovat olleet käytännössä kiinni toissa keväästä lähtien, on kotimaan matkustus ollut viime viikkoina poikkeuksellisen vilkasta, ja Bloombergin mukaan kotimaanlentoja on ostettu lähes pandemiaa edeltävään tahtiin.

Keväällä Kiina poisti kaikki matkustusrajoitteet erityishallintoalue Macaon kanssa. Macaon hallinto ilmoitti keskiviikkona aamulla, että se testaa kaikki yli 600 000 asukastaan. Manner-Kiinassa vieraillut perhe oli tuonut mukanaan viruksen deltavarianttia. Macaolla ei olut havaittu paikallista koronavirustartuntaa yli vuoteen.

Myös Hongkongissa on löytynyt keskiviikkona yksi mahdollinen paikallinen koronavirusaltistuminen. Kyseessä olisi ensimmäinen paikallinen tartunta lähes kahteen kuukauteen.

Hongkongin ja Manner-Kiinan raja on ollut periaatteessa suljettuna jo toissa keväästä lähtien, mutta joissain poikkeustapauksissa, kuten virkamiesten, kuljetusten, terveydenhuoltohenkilökunnan ja joidenkin koululaisten tapauksessa rajan ylittäminen on ollut mahdollista. Hongkongissa vasta vain hieman yli kolmasosa väestöstä on rokotettu.

Koronavirus leviää myös muualla Aasiassa

Suomalaisten suosimassa lomakohteessa Thaimaassa raportoitiin keskiviikkona yli 20 000 havaittua koronavirustartuntaa. Kyseessä on suurin päivittäinen lukema maassa.

Koronavirus riehuu myös väkirikkaassa Indonesiassa. Virallisten lukujen mukaan maassa on noin 22 000 päivittäistä tartuntaa. Maan väestöstä on virallisten lukujen mukaan kokonaan rokotettuja vain noin kahdeksan prosenttia.

Malesiassa on havaittu virallisten lukujen mukaan yhteensä noin 17 000 tapausta päivässä. Tapausten määrä verrattuna Malesia asukaslukuun nousee yli viiteensataan tapaukseen miljoonaa asukasta kohti.

Intiassa vuoden tautihuipun aikoihin raportoitiin vain noin 200 tartuntaa miljoonaa asukasta kohti. Eri puolilla maailmaa riehuva deltavariantti on lähtöisin Intiasta.