Aiemmin Intia-muunnoksena tunnettu koronaviruksen delta-variantti on aiheuttanut tartuntapiikkejä ja rajoitustoimia eri puolilla maailmaa.

– Delta-varianttia on havaittu ainakin 85 maassa ja se leviää nopeasti rokottamattomassa väestössä, Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kommentoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Venäjällä viranomaiset ovat raportoineet suurimmista tartuntaluvuista sitten tammikuun. Venäjälle linkittyy myös ainakin 120 Suomessa havaittua koronatartuntaa, jotka levisivät jalkapallon EM-kisoja seuraamaan saapuneen yleisön joukossa.

– Matkailijoiden positiiviset testitulokset [ovat] kaksinkertaistuneet edelliseen viikkoon nähden, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen twiittasi torstaina.

Delta-variantin leviämistä seurataan tarkasti, sillä sen on nähty leviävän myös maissa, joissa rokotekattavuus on saatu korkealle, kuten Isossa-Britanniassa ja Israelissa. Viruksen leviäminen on aiheuttanut rajoitustoimia myös maissa, jotka ovat onnistuneet torjumaan koronan aikaisempia aaltoja tehokkaasti, kuten Australiassa.

Isossa-Britanniassa tartuntamäärät lähtivät kasvuun kesäkuun alkupuolella. 26. kesäkuuta maassa raportoitiin 18 270 tartuntatapausta, kun kuukautta aikaisemmin luku oli 3799 tapausta.

Myös hoitoon otettujen potilaiden määrä on kasvanut Isossa-Britanniassa, mutta maltillisemmin. 22. kesäkuuta olevan tiedon mukaan sairaaloihin otettiin 227 potilasta, kun kuukautta aikaisempi lukema oli 120 potilasta.

Nousseet tautimäärät saivat pääministeri Boris Johnsonin lykkäämään rajoitustoimien purkamiseksi tarkoitettua päivämäärää kesäkuun lopulta heinäkuun 19. päivään.

Johnson on kehottanut kaikkia aikuisia hankkimaan koronavirusrokotteen. Maassa on järjestetty tänä viikonloppuna grab a jab -kampanja, jonka myötä julkisiin paikkoihin on perustettu satoja rokotuspisteitä.

Israelissa noin 57 prosenttia väestöstä on saanut täyden rokotesuojan, minkä myötä maa on päässyt jo merkittävissä määrin palaamaan normaaliin elämään. Viimeisen viikon aikana tartuntamäärät ovat kuitenkin nousseet noin 150 tapaukseen päivässä kun kuun alussa tartuntoja oli vain muutamia kymmeniä.

Torstaina maan viranomaiset palauttivat sisätiloihin maskipakon sekä muita rajoitustoimia, joista moni oltiin poistettu vasta muutama viikko aikaisemmin. Lisäksi rajojen avaamista rokotetuille turisteille lykättiin heinäkuun alusta elokuun alkuun.

Australia on selvinnyt koronapandemian ilman merkittäviä tartuntapiikkejä. Viruksen leviämistä on pyritty ehkäisemään tiukoin mutta paikallisin rajoitustoimin.

Perjantaina laajat osat maan suurimmasta kaupungista Sydneysta asetettiin ainakin heinäkuun toiseen päivään kestävään sulkutilaan, jonka myötä asukkaat saavat poistua kodeistaan vain välttämättömistä syistä.

Kaiken kaikkiaan maassa on havaittu 65 delta-varianttitapausta perjantaihin mennessä. Viranomaisten huolena on terveydenhuoltojärjestelmän kestävyys, sillä maan rokotusohjelma on kärsinyt monista viivästyksistä. Johns Hopkins -yliopiston tietokannan mukaan alle viisi prosenttia australialaisista on saanut täyden rokotesuojan.