Laaja, satunnaistettu Recovery-tutkimus arvioi lupaavimpien koronalääkkeiden todellista tehoa.

Keskiviikkona julkaistiin Naturessa siihen liittyvä tutkimus kortisoni deksametasonista vaikean koronainfektion hoidossa.

Tulokset olivat positiivisia. Arvion mukaan deksametasoni vähensi hengityskonetta tarvinneiden koronapotilaiden kuolleisuutta jopa kolmanneksella.

Tutkimus arvioi, mitä tämä tarkoitti käytännössä viime vuoden heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana Isossa-Britanniassa ja maailmanlaajuisesti. Laskelman mukaan deksametasonin avulla säästettiin noin 12 000 britin henki ja globaalisti jopa 650 000 henkeä.

Professori Kari Tikkinen kommentoi tuoreeltaan tutkimustulosta Twitterissä.

– Isoja megatutkimuksia kannattaa priorisoida, hän sanoi.

Oxfordin yliopiston Recovery-tutkimuksesta saatiin torstaina julki muitakin positiivisia tuloksia.

Reumalääke Actemra (tosilitsumabi) vähensi myös sairaalahoitoon joutuneiden koronapotilaiden kuolleisuutta, kertoo FirstWordPharma-sivusto. Lääke myös lyhensi toipumisaikaa ja myös merkittävästi aikaa, jona hengityskonehoitoa tarvittiin.

Recoveryn päätutkijoihin kuuluva Oxfordin yliopiston infektiosairauksien professori Peter Horby viittasi FirstWordPharmassa siihen, että aiemmat tutkimukset olivat antaneet ristiriitaisia tuloksia Actemran tehosta koronapotilailla.

– Nyt tiedämme, että lääkkeestä hyötyvät kaikki covid-19-infektiota sairastavat, joiden happitason on laskenut ja jotka kärsivät merkittävästä tulehduksesta, hän sivuston mukaan sanoi.

Reumalääkkeen arvioitiin vähentävän kuolemanriskiä neljä prosenttia, eli vähemmän kuin deksametasonin. Tutkijoiden tulos on merkittävä ja tarkoittaa, että jokaista 25 Actemralla hoidettua potilasta kohden yhden henki pelastuu.

Professori Horby kommentoi Kari Tikkisen Twitter-ketjussa deksametasoniin liittyvää tutkimusuutista.

Hän muistutti sen olevan varsin edullinen ja eri puolilla maailmaa saatavilla oleva lääke. Se helpottaa lääkkeen tutkimista.

– Kliinisiä tutkimuksia pystytään tekemään terveyskriisisinkin aikana, muuttamaan hoitokäytäntöjä ja pelastamaan ihmishenkiä, hän tviittasi.