Mediuutiset kerää toukokuun loppuun asti ehdotuksia vuoden 2019 Lääkitysturvallisuuden vaikuttajaksi, eli henkilöksi tai tahoksi, joka on tavalla tai toisella edistänyt lääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä.

Valinnan tekee seitsenhenkinen asiantuntijaraati. Yksi heistä on Charlotta Sandler, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja.

Kerro työstäsi, mitä uutta sinulla on tekeillä?

– Vastuualueeni Apteekkariliitossa on farmaseuttisen toiminnan tuki ja kehittäminen. Kehitämme palveluja kaikkeen siihen, mitä apteekit asiakkailleen tarjoavat. Tuorein ja isoin hankkeemme on digitaalinen apteekki.

Otamme keväällä käyttöön uuden verkkoapteekkialustan. Digiapteekkeja on nyt noin sata, mutta tämän vuoden aikana niiden määrä yli tuplaantuu.

Nousiko digiapteekin kehittelyssä esiin lääkitysturvallisuuteen liittyviä asioita?

– Kyllä! Apteekeilla on velvoite huolehtia, että asiakkaat osaavat käyttää lääkkeitään oikein. Meidän oli mietittävä uusiksi lääkeneuvonnan toteuttaminen, kun asiakkaat eivät enää tulekaan apteekkiin keskustelemaan henkilökunnan kanssa kasvotusten, vaan asioivat verkossa.

Vanhustenhuollon kriisi ei ikävä kyllä tullut apteekeille yllätyksenä.

Löytyikö ulkomailta hyviä esimerkkejä siitä, miten lääkeneuvonta siirretään digiaikaan?

– Valitettavasti ei löytynyt. Suomessa on maailman mittakaavassa erityisen hyvä lääkeneuvonta apteekeissa. Siinä mielessä teemme tässä nyt jotain ihan uutta.

Miten lääkeneuvonta hoituu verkko-ostoksilla?

– Perinteisellä puhelimella, chatissa tai esimerkiksi videopuhelulla. Chatti on siinä mielessä haastava, että kirjoitetusta tekstistä on vaikeampi saada selville nyansseja, jotka vaikuttavat kokonaisarvioon asiakkaan kyvystä käyttää lääkettä turvallisesti.

Mitä muuta apteekkirintamalla on tekeillä lääkitysturvallisuuden parantamiseksi?

– Olemme juuri lanseeranneet riskinarviointityökalut, joiden avulla avohuollon apteekit voivat auttaa hoivayksiköiden hoitohenkilökuntaa toteuttamaan asukkaiden lääkehoidon turvallisesti.

Vanhustenhuollon kriisi ei ikävä kyllä tullut apteekeille yllätyksenä, sillä toimitamme lääkkeet hoivayksiköihin. Kentällä on nähty, että lääkehoidon turvallinen toteuttaminen on joissakin paikoissa haastavaa – resurssi on niissä niukka, ja ehkä osaaminenkin.

l Ehdota Lääkitysturvallisuuden vaikuttajaa osoitteessa www.mediuutiset.fi/lääkitysturvallisuus.