Oxfordin yliopiston rokotetutkimusryhmän mukaan niin sanottu laumasuoja ei ole saavutettavissa koronaviruksen herkästi tarttuvan deltavariantin takia. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Guardian.

Oxfordin yliopiston professori Sir Andrew Pollardin mukaan tämä johtuu siitä, että koronarokotteet eivät ole onnistuneet pysäyttämään koronaviruksen, etenkään deltavariantin, leviämistä. Vaikka rokote antaa tehokkaan suojan vakavaa koronavirustautia vastaan, se ei estä rokotettua saamasta koronavirustartuntaa.

"Deltavariantti tartuttaa edelleen rokotetut ihmiset. Ja tämä tarkoittaa sitä, että jokainen, joka on vielä rokottamaton, kohtaa viruksen vielä jossain vaiheessa.”

Pollardin mukaan ”meillä ei ole mitään”, joka kokonaan estäisi tartuntojen leviämisen.

Myös Islannissa on kyseenalaistettu rokotteiden teho epidemian kitkemiseksi. Islannin pääepidemiologi Þórólfur Guðnason on todennut, että koronatartuntojen estämiseksi tarvitaan kolme rokotuskierrosta nykyisen kahden sijaan.

Kaikesta huolimatta rokotteet silti alentavat riskiä saada koronatartunta. Guardian viittaa tuoreisiin Lontoon Imperial Collegen tutkimustietoihin, joiden mukaan kahdesti rokotetuilla on 49 prosenttia alhaisempi riski saada tartunta kuin rokottamattomilla ihmisillä.

Lue seuraavaksi: