Ison-Britannian terveysviranomaisen ja Imperial College Londonin julkaiseman tutkimuksen mukaan jopa 3,4 miljoonaa englantilaista on sairastanut koronan, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Luku vastaa noin kuutta prosenttia Englannin väestöstä.

Tutkimustulos on jyrkässä kontrastissa virallisiin tautitilastoihin, joiden mukaan Isossa-Britanniassa on tähän mennessä todettu noin 314 000 tartuntaa.

Mittavaan tutkimukseen osallistui kesä-heinäkuussa 100 000 henkilöä, jotka tekivät kotonaan vasta-ainetestin. Tutkimus paljasti merkittäviä eroja eri alueiden ja ihmisryhmien välillä.

Lontoolaisilla vasta-aineita havaittiin jopa 13 prosentilla, kun taas joillain Lounais-Englannin alueilla osuus jäi alle kolmeen prosenttiin.

Etnisiin vähemmistöihin kuuluvien, terveys- ja hoitoalan työntekijöiden sekä suuremmissa kotitalouksissa elävien todettiin sairastuneen koronaan muita ihmisryhmiä enemmän. Myös köyhiltä alueilta löydettiin vasta-aineita vauraampia enemmän.

Vielä ei ole pitävää todistusaineistoa siitä, että vasta-aineet johtaisivat immuniteettiin koronavirusta vastaan.

Tutkimustuloksen ja virallisen tautitilaston eroa selittänee osaltaan koronan laaja oireettomuus tai lieväoireisuus. Tutkimuksen mukaan kolmasosa positiivisen vasta-ainetestin tehneistä ei ollut havainnut itsellään oireita, ja oireettomuus oli yleisempää yli 65-vuotiailla.

Bloombergin mukaan vasta-ainetestien luotettavuudesta ei ole riittävää varmuutta, jotta Ison-Britannian hallitus voisi suosittaa niiden laajempaa käyttöä.

Testejä on kuitenkin pidetty sopivina suuntaa-antaviin tutkimuksiin. Syksyllä aiotaankin toteuttaa uusi vastaava tutkimus, tällä kertaa 200 000 testihenkilön voimin.

Maan hallitus voi joka tapauksessa ottaa testin tuloksista opikseen, ja pyrkiä jatkossa kohdistamaan tehokkaampia turvatoimia sellaisille alueille ja ihmisryhmille, jotka ovat testien valossa osoittautuneet erityisen haavoittuviksi.

Ison-Britannian kuolleisuutta ja talouden taantumaa koronakriisissä kuvaavat tilastot ovat Euroopan synkimpiä, ja maan hallitus on saanut kovaa kritiikkiä osakseen.

Britanniassa on tehty tärkeää tutkimustyötä myös koronarokotteen osalta, jollaista Oxfordin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet yhdessä lääkevalmistaja AstraZenecan kanssa.

Bloomberg uutisoi Argentiinan ja Meksikon lupautuneen tuottamaan 150-250 miljoonaa Oxford-tutkijoiden rokotetta, kunhan vaaditut testit on suoritettu.