Britannian rokoteryhmää pandemian aikana johtanut Anthony Harnden sanoo The BMJ:lle, että covid-19-tehosterokote otetaan todennäköisesti käyttöön syksyllä uuden tartunta-aallon välttämiseksi.

Harndenin mukaan tehosterokotetta tarvitaan uusia variantteja vastaan tai turvaamaan rokotteen teho, sillä vielä ei ole täysin selvää tietoa siitä, kuinka pitkäkestoisen suojan nyt käytössä olevat koronarokotteet antavat.

Tehosterokote annettaisiin joko koko väestölle tai vain riskiryhmille.

Harnden sanoi The BMJ:n podcastissa, että Britannian pitää tehdä rohkea päätös tehosterokotteiden käyttöönotosta siinäkin tapauksessa, että varmaa tietoa niiden tarpeellisuudesta ei olisi.

– Seuraukset immuniteetin tehostamatta jättämisestä olisivat suuret. Jos myöhemmin paljastuu, että tehosterokotukset olisivat olleet tarpeen, on jo myöhäistä toimia, Harnden sanoo.

Tehosterokote otettaisiin käyttöön jo elo- tai syyskuun aikana, jotta voidaan varmistaa, ettei syksy tuo mukanaan koronan kolmatta aaltoa Britanniaan.

Harnden arvioi haastattelussa myös, että koronarokote tulee todennäköisesti jäämään säännöllisesti uusittavaksi rokotteeksi influenssarokotteiden tapaan. Kuinka usein rokote tarvitaan riippuu kuitenkin siitä, kuinka pitkän suojan rokotteet antavat ja toisaalta siitä, kuinka nopeasti virus muuntautuu. Koronaviruksen on arvioitu muuntautuvan vähemmän ja hitaammin kuin influenssavirusten, joten on myös mahdollista, että koronarokote uusittaisiin muutaman vuoden välein.