Britannian hallituksen kahden tärkeimmän tieteellisen neuvonantajan vakava viesti on, että ilman päättäväisiä toimia koronan toinen aalto on tulossa nopeasti. He puhuivat poikkeuksellisessa tiedotustilaisuudessa, mikä saattaa enteillä uusia rajoituksia.

– Olemme nähneet lisäyksen kaikissa ikäryhmissä. Voisiko se johtua lisääntyneestä testauksesta? Vastaus on ’ei’. Positiivisen testituloksen saaneiden määrä on noussut, vaikka testausten määrä pysyy tasaisena, hallituksen tieteellinen pääneuvonantaja Patrick Vallance totesi.

Sunnuntaina raportoitiin, että vuorokauden sisällä 3 899 ihmistä oli sairastunut. Tilastotoimisto ONS:n otokseen perustuvan arvion mukaan 6 000 ihmistä päivässä saisi Britanniassa covid-19-tartunnan.

Myös sairaalaan koronan vuoksi joutuneiden potilaiden määrä on uudessa nousussa. Kuolinluvuissa on jo ollut pientä lisäystä. Vuorokaudessa on rekisteröity noin 20 kuolemaa ihmisillä, jotka saivat 28 päivän sisällä ennen kuolemaansa positiivisen testituloksen.

Asiantuntijat arvioivat, että luvut kaksinkertaistuvat noin viikossa. Sairastuneiden määrä on nousussa koko maassa.

– Jos tämän jatkuu, lokakuun puoliväliin mennessä tuloksena on noin 50 000 tapausta päivässä. Tämä johtaisi kuukautta myöhemmin, marraskuun puolivälissä yli 200 kuolleeseen päivässä. Haasteena on varmistaa se, ettei kaksinkertaistumisaika pysy seitsemässä päivässä, Vallance varoitti.

Vasta-ainemittausten perusteella alle kahdeksan prosenttia briteistä on sairastanut koronan. Vallacen mukaan vastustuskyky heikkenee ajan kuluessa, ja taudin voi saada uudelleen.

Hallituksen lääketieteen asiantuntija Chris Whitty totesi, että seuraavan puolen vuoden aikana tilannetta pahentavat vuodenaikaan liittyvät flunssa- ja influenssa-aallot. Mitään merkkejä ei ole siitä, että viruksen voimakkuus olisi heikentymässä.

– Epäilemättä lääkärit ja sairaanhoitajat ovat oppineet hoitamaan koronaa tehokkaammin ja meillä on uusia lääkkeitä, kuten deksametasoni. Nämä vähentävät kuolleisuutta, mutta ne eivät missään tapauksessa poista tai vie sitä matalalle tasolle, Whitty sanoi.’

Koulujen alettua ja monien brittien palattua työpaikoille testaustarve on nopeasti noussut. Tiedotusvälineissä on ollut runsaasti raportteja siitä, miten koronatestien kysyntä ylittää tarpeen. Varausjärjestelmä on ehdottanut satojen kilometrien päässä olevia testauspaikkoja.

Tällä hetkellä testejä prosessoidaan päivässä noin 230 000. Terveysministeri Matt Hancockin mukaan kapasiteetin lisäys vastaamaan tarvetta kestää joitakin viikkoja.

Hallituksen testaus- ja jäljitysohjelmaa johtava Dido Harding puolustautui parlamentin valiokunnan edessä viime viikolla sillä, ettei kukaan pystynyt ennakoimaan tarpeen lisäystä.

Tieteellisen neuvoa-antavan ryhmän SAGEn jäsen Jeremy Farrar puolestaan totesi, että SAGE oli antanut selkeän kehotuksen parantaa järjestelmää.

The Guardian -lehden analyysin mukaan tartunnan saaneiden kontaktien jäljitysohjelma oli epäonnistunut tavoitteissaan. Ennen koulujen alkamista lähes puolia kontakteista ei pystytty löytämään alueilla, joissa sairausluvut olivat pahimpia.

Englannissa tuli voimaan viikko sitten määräys, ettei sisä- tai ulkotiloissa saa kokoontua enemmän kuin kuusi ihmistä kerralla.

Sakkojen uhalla ihmisten täytyy eristäytyä, jos he tai lähikontakti ovat saaneet positiivisen testituloksen. Sakon suuruus on tuhat puntaa, mutta sääntöjen toistuva rikkominen voi johtaa jopa 10 000 punnan sakkoon.

Miljoonia ihmisiä koskevat tiukemmat koronarajoitukset, joita on annettu pahimmilla leviämisalueilla. Uusia valtakunnallisia rajoituksia pidetään mahdollisina, jos sairausluvut jatkavat nopeaa nousua.