Britanniasta tuli keskiviikkona ensimmäinen maa, joka hyväksyy lääkeyhtiö Pfizerin ja sen kumppanin BioNTechin koronarokotteen käyttöön. Rokote saadaan maan mukaan jakeluun ensi viikolla. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan maan hallitus kertoi hyväksyneensä tänään lääkeviranomaisen suosituksen hyväksyä Pfizerin ja BioNTechin koronarokote käyttöön.

– Rokote tulee saataville ympäri Britanniaa ensi viikosta alkaen, hallitus tiedotti Reutersin mukaan.

Britannian rokotekomitea päättää rokotteen saamisessa etusijalla olevat ryhmät, kuten hoitokotien asukkaat, terveydenhoidossa työskentelevät, iäkkäät ja muut riskiryhmät.

Sekä Pfizer ja BioNTech että yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna ovat kertoneet alustavista tuloksista, jotka viittaavat yli 90 prosentin tehoon.

BBC:n mukaan Britannia on jo tilannut 40 miljoonaa annosta Pfizerin rokotetta. Määrä riittää 20 miljoonan ihmisen rokottamiseen, sillä annoksia tarvitaan kaksi.

Kymmenen miljoonaa annosta pitäisi olla BBC:n mukaan saatavilla pian, ja ensimmäiset 800 000 annosta saapuvat maahan tulevina päivinä. Noin 50 sairaalaa ovat valmiina ja rokotuskeskuksia pystytetään esimerkiksi konferenssikeskuksiin.

Suomen aikataulusta rokottamisen suhteen ei vielä ole tietoa.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan kestää useita kuukausia ennen kuin rokotuskattavuus on saatu niin korkealle, että paluu arkeen on mahdollista.

– Jos rokotteella on 100-prosenttinen teho, niin täysin alttiissa väestössä, jossa ei ole luonnollista immuniteettia, rokotuskattavuuden pitäisi olla 60–70 prosenttia”, Nohynek sanoi eilen tiistaina.

Rokotekattavuuden saavuttaminen riippuu myös siitä, kuinka nopeasti rokotteita saadaan Suomeen. Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkärin Sari Ekholmin mukaan rokotteet tulevat myyntiin useassa erässä sitä mukaa kuin tuotteiden valmistaminen etenee.