Brasilian koronavirustilanne on nyt erittäin synkkä. Koronakuolemia on 3 800 päivässä ja tartuntoja 90 00. Nyt Brasilian tilanne säteilee koko maanosaan, sillä maasta lähtenyt virusvariantti synkistää nopeasti koronatilannetta koko Etelä-Amerikassa.

Uruaguayssa koronatartuntoja oli pitkään hyvin vähän. Viime viikkoina tilanne on muuttunut nopeasti juuri herkästi leviävän Brasilian variantin takia.

Uusia koronatartuntoja on havaittu Uruguayssa keskimäärin 3 000 päivässä kuluneen viikon aikana. Se on yli kuusinkertaisesti esimerkiksi Suomeen verrattuna. Aivan viime päivien luvut ovat maassa kymmenkertaiset Suomeen verrattuna.

Tartunnoista kolmannes on Brasilian P.1. varianttia. Tilanne on pahentunut nopeasti myös muissa Etelä-Amerikan maissa.

Uruguayn koronatilanne on suomalaisyrityksistä erittäin merkittävä UPM-Kymmenelle, joka rakentaa Paso de los Torosiin 2,7 miljardia dollaria maksavaa sellutehdasta. Uuden tehtaan on määrä käynnistyä vuoden 2022 toisella vuosipuoliskolla.

Koronatartunnat ovat aiheuttaneet ongelmia monille suurille rakennushankkeille. UPM-Kymmenen tehdashanke on kuitenkin edennyt koronasta huolimatta suunnitellusti.

– Tartuntoja on löytynyt, mutta työt ovat edenneet suunnitellusti, UPM-Kymmenestä kerrotaan.

Rakennuksilla vietettiin Suomen tapaan pääsiäisloma. Työmaa on jättimäinen, sillä tällä hetkellä tehtaan, työntekijöiden asuntojen sekä sataman työmailla työskentelee kaikkiaan 4 000 henkilöä.

Työmaalla on noudatettu viranomaisten määräyksiä ja myös yhtiön omia tiukkoja terveysturvallisuuskäytäntöjä viruksen leviämisen estämiseksi.

– Keinovalikoimaan kuuluvat niin tehostettu hygienia, maskien käyttö, kohtaamisten minimointi kuin aktiivinen testaaminen. Toimenpiteitä on kuluvan vuoden aikana muutettu ja tehostettu tilanteiden mukaan, ja esimerkiksi testien määrää on lisätty, UPM:stä kerrotaan.