Erityisen pahan koronaepidemian kanssa kipuilevan Brasilian terveysviranomaiset tekivät myöhään maanantai-iltana päätöksen, jolla saattaa olla vaikutusta myös muualla maailmassa tehtäviin ratkaisuihin.
Terveysvirasto Anvisa antoi murskakritiikkiä venäläiselle Sputnik V-koronarokotteelle ja eväsi siltä käyttöluvan Brasiliassa, kertoo Washington Post.
Brasilialaisten mukaan Sputnikin kehittämiseen ja tuotantoon liittyy joukko kysymysmerkkejä, mukaan lukien epäilys puutteista rokotteen laatukontrollissa ja tehokkuusdatassa. Sputnik-rokotteen sivuvaikutuksista on brassiviranomaisten mukaan saatu hyvin vähän tai ei ollenkaan tietoa.
– Kliinisten tutkimusten kaikissa vaiheissa on todettu virheitä, sanottiin Anvisan tiedotteessa.
– Ei ole mitään todisteita siitä, että koronarokotteet ovat kunnolla valmistettuja ja laatukontrolloituja, terveysvirasto viestitti.
Se kertoi pyrkineensä tekemään tarkastusmatkan Venäjän Gamaleya-instituuttiin, joka kehitti koronarokotteen, mutta Venäjä ei sallinut sitä.
Sputnik-koronarokotteeseen liittyvästä datasta on liikkeellä ristiriitaista tietoa.
Arvostettu tiedelehti Lancet julkaisi helmikuussa vertaisarvioidun tutkimuksen, jonka mukaan Sputnik on turvallinen ja sen teho koronainfektion vakavia muotoja vastaan on yli 91-prosenttinen.
Aiemmin tässä kuussa Slovakian lääkeviranomainen kuitenkin keskeytti maassa yhden Sputnik-koronarokotteen erän antamisen, koska se viranomaisen mukaan poikkesi ominaisuuksiltaan rokotteesta, josta Lancetin julkaisema arvio kertoo.
Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi tällä viikolla, että Euroopan lääkevirasto EMA ei ole saanut vielä riittävästi tietoa antaakseen Sputnikille myyntiluvan Euroopassa.
Sputnik-rokotteen valmistaja kutsui rokotteen virallisella Twitter-sivulla Brasilian päätöstä poliittiseksi, Yhdysvaltojen painostuksesta tehdyksi ratkaisuksi, jolla ei ole mitään tekemistä tieteen tai informaation puutteen kanssa.
Kremlin puhemies Dimitri Peskov sanoi tiistaina, että Venäjä on valmis tarjoamaan Brasilialle koronarokotteesta lisätietoja, jos se on tarpeen, kertoo Washington Post.
Sputnik V -rokotteen markkinoinnista vastaavan Russian Direct Investment Fundin (RDIF) mukaan rokote on rekisteröity yli 60 maassa, ja sitä on jo jaeltu ainakin Argentiinassa, Valko-Venäjällä, Iranissa ja Syyriassa.
RDIF väittää, että uusimman tehotutkimuksen mukaan Sputnik-rokotteen teho on kohonnut 97,6 prosenttiin. Tulos saatiin sen mukaan 3,8 miljoonan venäläisen tutkimuksessa, kahden rokotuskerran jälkeen.
Tutkimus julkaistaan kuulemma jossakin tiedelehdessä vertaisarvioituna ensi kuussa.
Sputnikin suhteen olemme vielä odottavalla kannalla.
Maailman terveysvirasto WHO sanoi tiistaina, että se ei ole vielä sopinut aikataulua Sputnik V:n kliinisen datan arviointiin rokotteen hätäkäyttöoikeuden pohjaksi.
– Sputnikin suhteen olemme vielä odottavalla kannalla, eikä arviointikokoukselle ole aikataulutettu tapaamista, WHO:n puhenainen Margaret Harris sanoi Reutersin mukaan.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on kertonut eduskunnalle, että Suomi aloittaa neuvottelut Venäjän kanssa Sputnik-rokotteen saamiseksi meille.
Lue tästä lisää:
Rokotetutkija, emeritusprofessori Timo Vesikari kirjoitti viime perjantaina Aamulehdessä, että Sputnik-rokotteessa voi olla samanlaisia tyyppivikoja eli harvinaisia verihyytymiin liittyviä ongelmia kuin Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin koronarokotteissa, koska niissä käytetään kuljettimina samaisia adenoviruksia.
Vesikarin mukaan Lancetin Sputnikista tekemän arvion liitteessä kuvataan neljä verisuonitukosta rokotetuilla, mutta ei yhtään lumerokotteen saajilla.